NOVI TERMIN EDUKACIJE -PRIJAVE U TIJEKU!
11.1.2020. – 22.1.2021., 9:00-15:00 h
Mediterranean Culinary Arts (MCA trening) – modul I program je namijenjen za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva, a zavrjeđuje i posebnu pažnju poslodavaca jer omogućuje djelatnicima stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog, kao i svjetskog kulinarstva, a sve uz svladavanje umijeća tradicijske kuhinje. MCA trening objedinjuje dvotjedne treninge i edukacije na kojima će se, između ostalog, usvojiti moderne tehnike pripreme, umjetnost dekoriranja tanjura (The Art of Plating), kuhanje u vakuumu, kao i tajne molekularne kuhinje. Program je utemeljen na Haute (“high-level”) kuhinji, dakle, onoj koja je priznata po najvišim svjetskim standardima, a objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju.
Tijekom treninga uče se slagati jelovnici za različite ugostiteljske objekte temeljeni na poznavanju nutritivnih i drugih karakteristika namirnica te njihovoj sezoni.
VODITELJI I PREDAVAČI: STEVO KARAPANDŽA, HRVOJE ZIROJEVIĆ, ŽELJKO NEVEN BREMEC I TIM VRHUNSKIH SLASTIČARA
Teme:
1. Predjela
2. Riba
3. Kreativna kuhinja
4. Restoranski deserti
SADRŽAJ:
- školjke, rakovi, glavonošci
- riba
- mesa
- iznutrice
- tartufi
- foie-gras
- rižoti
- ručno rađena tjestenina
- slani sladoledi
- slani tartovi
- restoranski deserti: slatke monoporcije & plating
- amuse-bouche
- punjenja / nadjevi
- umaci
- prilozi
- kruhovi
Ovisno o složenosti, priprema se 4 do 10 kompletnih jela na dan. Polaznici na kraju programa mogu samostalno napraviti svako jelo – ukupno preko 60 recepata.
Veličina grupe: do 6 do 8 osoba.
Broj sati: 80 sati
Trajanje programa: 10 dana
Cijena po polazniku: 15.000 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
Prijaviti se možete na linku: https://www.skmer.hr/mediterranean-culinary-arts/
Intenzivni trening za profesionalne kuhare na turističkim brodovima.
Prateći trendove i očekivanja gostiju, dostupnost namirnica, novitete u ponudama dobavljača, te uvažavajući specifičnosti uvjeta brodske kuhinje, pripremili smo edukaciju koja donosi posebna znanja i vještine:
- kreiranje tjednih menua koji objedinjuju pripremu složenih jela s prilozima, umacima i platingom
- pripremu jela po posebnim prehrambenim zahtjevima gostiju
- segmente nabave za brodsku kuhinju
- pisanje jelovnika
- organizacija rada
Broj sati: 40
Cijena po polazniku: 5.000 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
TERMIN ODRŽAVNJA: 1.3. - 5.3.2021.
Cijena uključuje: program treninga, radne materijale, namirnice, opremu, zaštitnu odjeću, ručkove i certifikat.
Prijaviti se možete na linku: https://www.skmer.hr/treninzi-za-profesionalne-kuhare/
Mediterranean Culinary Arts (MCA trening) by Alain Ducasse
1. Master Class: Prirodnost uz Alain Ducassea (Naturalité concept )
26.- 29.siječnja 2021.
modul 1: Novi trendovi u kulinarstvu; igra s fleksitarijanskom prehranom.
modul 2: Trojstvo riba, povrća i žitarica po konceptu “prirodnosti” (La cuisine de la naturalité) Fleksiterijanstvo ili pojednostavljeno “fleksibilno vegetarijanstvo”, uglavnom je način prehrane biljem koji dopušta dopušta povremena mesna ili riblja jela i jedan od rastućih svjetskih gastronomskih trendova. Porast popularnosti fleksitarne prehrane rezultat je toga da sve više ljudi traži ekološki održiviji pristup smanjenjem konzumacije mesa i alternativne izvore proteina.
“La cuisine de la naturalité” ključni je koncept Plaza Athénée, Ducasseovog pariškog restorana s tri Michelinove zvjezdice kojeg ćemo upoznati u našoj Kuharskoj Akademiji u siječnju. Ducasseovi predavači, inače chefovi njegovih restorana kojih ima 34 diljem svijeta, u ŠKMER-u će pokazati kako takva jela pripremiti po Haute Cuisine standardu.
SADRŽAJ MASTER CLASSA:
1. modul: Novi kulinarski trendovi – lagana prehrana, novi sastojci
Veća upotreba povrća i namirnica ciljano usmjerena ka zdravsteno izbalansiranoj prehrani.
Sadržaj modula:
– kreiranje jela i menija za korisnike sa zdravim režimima prehrane uz praćenje suvremenih trendova (fleksitarijanska prehrana, vegetarijanska i gluten free jela,)
– usavršavanje jela s izbalansiranim omjerom zdravih namirnica u kombinacijama po Haute Cusine standardima
– korištenje razlitih žitarica i brašna bez glutena, tzv. “superfood” namirnica i nutraceutika
– smanjena količina proizvoda životinjskog podrijetla: manje količine, a veća kvaliteta
– smanjenje koliine soli, šećera i masnoća u jelima
2. modul: Trojstvo riba, povrća i žitarica
Otkrivanje izvornih okusa namirnica
– usavršavanje tehnika i specifičnosti načina pripreme prema konceptu naturalité (naturalness, prirodnost) kuhinje Ducasse restorana s 3 Michelinove zvjezdice
– prilagodba sezonskih recepata i načina začinjavanja, kroz uporabu plodova mora, povrća i žitarica kako bi se prenijeli i posve izrazili originalni okusi
- primjenjivanje komplementarnih metoda suvremenom kuhanju kao što su lakto-fermentacija, korištenje domaćih dimljenih proizvoda, “green egg” ili mekinja, ekstrakcije sokova, kuhanje na pari ili na niskim temperaturama i dr…
Ducasse edukacije se održavaju na engleskom jeziku, a namijenjene su onima koji koji žele nadogradit znanja suvremenim konceptima načinima pripreme, odabira i kombiniranja namirnica te organizacije rada po Haute Level standardu.
Cijena po Master Classu u trajanju od 32 sata iznosi 15.000 kn, a članovi ŠKMER-a ostvaruju članski popust.
2. Kulinarski Master Class: GURMAN STREET FOOD uz pariški ECOLE DUCASSE
16.- 19. veljače 2021.
SADRŽAJ MASTER CLASSA:
1. modul: Najbolje od internacionalnih jela Street Fooda
inovativnost i stručnost primjenjena u službi sadašnjih trendova u pripremi “hrane ulice”
– unesite u ponudu aktualne međunarodne Street Food trendove i usavršite klasične recepte
– kreirajte inovativne recepte za burgere, sendviče, salate, juhe, paste za van, tartove, manje porcije toplih jela
– poboljšajte svježe ili polupripremljene proizvode, usavršite organizacijske metode i tehnike kako bi optimizirali produktivnost i uspješnost poslovanja
2. modul: Novi trendovi koji uključuju zdravu i ležernu Street Food hranu
organizacija, proizvodnja i ponovno zagrijavanje velike količine hrane
– kreirajte ponudu vašeg Street Food-a inspiriranu zdravljem i zdravim namirnicama
– kreirajte trendovske i zdrave recepte; salad bar, tzv. “Buddha bowl”, male porcije toplih vegeterijanskih jela, juha, smoothies, paste za van, sendviče, itd.
- korištenje žitarica i gluten free brašna, tzv. “super food” namirnica i zdravih dodataka prehrani
Napomenimo, u okviru Mediterrranean Culinary Artsa (MCA) organiziramo tri različita Master Classa Ducasse Academy podijeljena u po dva modula pod vodstvom senior edukuatora iz triju Ducasse kuharskih akademija sa sjedištem u Francuskoj. Ducasse edukacije se održavaju na engleskom jeziku, a namijenjene su onima koji koji žele nadogradit znanja suvremenim konceptima načinima pripreme, odabira i kombiniranja namirnica te organizacije rada po Haute Level standardu.
Cijena po Master Classu u trajanju od 32 sata iznosi 15.000 kn, a članovi ŠKMER-a ostvaruju članski popust.
3. Slastičarski Master Class: FRANCUSKI TEA-TIME uz pariški ECOLE DUCASSE
23.- 26. ožujka 2021.
1. Francuski Tea-Time – vodič kroz slatki francuski poslijepodnevni predah nastao na 300-godišnjoj tradiciji
2. Moderni tartovi i deserti a la Ducasse
SADRŽAJ:
1. Modul: Francuski tea-time / Moderni tartovi i deserti
ZA ELEGANTNO I UKUSNO POSLIJEPODNE
Iako su Britanci prihvatili popodnevni čaj do te mjere da je postao kulturna institucija, Francuska
kao višestoljetni lider Haute Cusine, ima i povlašteno mjesto u kreiranja ponude čajnog stola, posebice u pariškim lokalima gdje na ovaj užitak hrle gosti cijelog svijeta. Čin ispijanja čaja u Francuskoj datira iz 17. stoljeća i dugo je bio povezan samo sa zabavom aristokracije. Bilo da tražite popodnevni čaj koji se poslužuje na luksuznom poslužavniku u kakvom vrhunskom hotelu ili šalicu na ležernijem mjestu, zasigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara na ovoj edukaciji i treningu.
– kreirajte cjelokupnu ponudu modernog asortimana Tea-timea
– razradite moderne male torte, petit-fourse, tartove i kolači s voćnim ili
čokoladnim dekoracijama
– usavršite slastičarske tehnike s ciljem kreiranja ukusnih i primamljivih deserata kod kuće.
2. Modul: Moderni tartovi i deserti
TRADICIONALNE I MODERNE KREACIJE U SLUŽBI POSLOVNOG USPJEHA
– usvojite temelje Haute Level slastičarstva i primjena novih tehnika rada
– primjena novih tehnika dekoriranja i trendove u dizajniranju kolača
– najukusniji suvremeni recepte za deserte i tartove kojima ćete unaprijediti svoju ponudu i poslovanje
Cijena po Master Classu u trajanju od 32 sata iznosi 15.000 kn, a članovi ŠKMER-a ostvaruju članski popust.
Polaznici po završetku dobijaju ECOLE DUCASSE Diplome za sudjelovanje za polaznike edukaciji, te Master Class recepte na engleskom jeziku
Cijena po Master Classu u trajanju od 32 sata iznosi 15.000 kn, a članovi ŠKMER-a ostvaruju članski popust.
Prijaviti se možete na linku:
https://www.skmer.hr/mediterranean-culinary-arts-by-alain-ducasse/
Želite se baviti kuhanjem kao profesijom? Želite li uveseljavati goste dobrom hranom?
Želite li to učiniti na teži način, jer u kuhinji ima i čišćenja i pranja i održavanja, i uspjeha i neuspjeha? Onda je ovo pravi program za vas!
Svaki dobar kuhar je počeo na dnu kuhinjskog lanca. Za dobro i pravilno kuhati potrebno je naučiti dobre osnove kuharstva; tehnike rezanja, tehnike filetiranja, tehnike čuvanja i skladištenja namirnica. Onda na red dolaze tehnike kuhanja, poširanja, pečenja, pirjanja, sotiranja,... Svakako nećemo pobjeći niti od miješenja kruha i peciva, osnovnih biskvita, torti i deserata.
Kuhati ćemo gotova jela, jela po narudžbi, jela domaće ali i internacionalne kuhinje, i nadamo se, pripremiti vas za profesionalnu kuhinju, u kojoj vas od velikog uspjeha dijele samo puno znoja, rada, živaca i godina rada! Ali ipak, nema ništa ljepše nego uveseljavati ljude s dobrom hranom.
PREDAVAČI: ŽELJKO NEVEN BREMEC (glavni predavač) I GOSTUJUĆI
PREDAVAČI
Broj sati: 245
Cijena po polazniku: 17.500 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
Trening je nadogradnja na Chef basic trening i namijenjen je svim onim chefovim koji žele postati pravi specijalisti u kuhinji, te usavršiti svoja znanja i tehnike u skladu s modernim trendovima u mediteranskoj i svjetskoj kuhinji.
Kroz ovaj program ćete naučiti i usavršiti tehnike rezanja, filetiranja, mariniranja, kuhanja, poširanja, pirjanja, sotiranja, izradu jestivih dekoracija, carving, prezentaciju i posluživanje, metodologiju izrade menua, jelovnika i normativa, stručnu terminologiju na stranim jezicima, kuhanje pred gostima - show cooking.
Trening je fokusiran na europsku kuhinju, a uz kuharstvo, polaznici stječu znanja o slastičarstvu, pekarstvu, sommelierstvu i managementu.
PREDAVAČI: ŽELJKO NEVEN BREMEC (glavni predavač) I GOSTUJUĆI PREDAVAČI
Broj sati: 140
Cijena po polazniku: 12.000 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
Saznajte kako u svojoj slastičarni pripremiti kreativne deserte koji će oduševiti vaše goste. Uz izradu samih deserta u skladu s tehnikama visokog slastičarstva koje se temelji na mono porcijama (individualnim desertima) polaznici će savladati i izradu atraktivnih dekoracija i plating (posluživanje) deserata. Trening je namjenjen profesionalnim slastičarima.
PREDAVAČ: ROBERT HROMALIĆ
Broj sati: 24 sata
Trajanje programa: 3 dana
Cijena po polazniku: 4.500 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
Ovaj trening osmišljen je po “hand on” konceptu, a obuhvatit će pripremu i prezentaciju jela s visokokvalitetnom plavorepom (bluefin) tunom. Radi se o divljoj ribi koja se nakon što se ulovi tegli u uzgajalište gdje se oko dvije godine dohranjuje srdelom, inćunima i drugom plavom ribom sve dok ne dosegne 60-90 kilograma težine i željenu masnoću po zahtjevima japanskog tržišta, najvećeg kupca tuna. U toj se zemlji od plavorepe tune prave vrhunski sushi, sashimi, nigiri, tataki, usuzukuri, uramaki…
Trening vodi Željko Neven Bremec, a započinje master classom filetiranja i iskoristivosti ove kraljice Jadrana.
Edukacija obuhvaća pripreme i prezentacije sljedećih jela:
– tartar
– carpaccio u emulzijama Dalmacije
– pjenice i terine od tune
– hladna jela od tune
– umak od tune
– tuna u woku
– rižoto
– tjestenina
– glavna topla jela od tune
– kombinacije s drugim namirnicama (bijela riba, plodovi mora, foie gras, tartuf, mesa i začini
– prilozi s tunom
– cocktail zalogaji od tune
Trajanje programa: 3 dana po 8 sati
Cijena po polazniku: 4.500 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
link za prijavu: https://www.skmer.hr/treninzi-za-profesionalne-kuhare/
POSTANI SUSHI MAJSTOR: Ovladaj vještinama pripreme japanskih delicija
Otkrijte tajne sushija, sashimija, tempure i drugih delicija "zemlje izlazećeg sunca"uz licencirane sushi majstore. Japanska kuhinja poznata je pod imenom Washoku, a uvrštena pod okrilje UNESCO-ve zaštićene kulturne baštine 2013. godine zajedno s francuskom, mediteranskom, turskom i meksičkom kuhinjom. Washoku je cijenjen jer potiče poštivanje okoliša i ljudske kreacije, a posebice jer promovira zdravu prehranu.
Kažu da je istodobno jednostavan i kompliciran, običan i sofisticiran. Washoku je slan, sladak, kiseo, više ili manje gorak, a uvijek pun umamija - tzv. petog okusa hrane koji budi sva čula, a teško se objašnjava riječima.
Dodajmo da prvi zapisi o sushiju u Japanu sežu od 8. stoljeća, a najčešća je definicija da se radi se o jelu od riže začinjene octom koja se servira sa sirovom ili dimljenom ribom ili pak ukrašena plodovima mora ili povrćem. Ono što zapadnjaci poznaju kao sushi (rolu riže zamotan u suhu nori alge) naziva se "makisushi" i samo je jedan od nekoliko različiti sushija.
Sashimi je pak tanko sječena sirova riba koja se jede uz dodatke soja umaka i nevjerojatno ljekovitog "japanskog hrena" - wasabija, a ima niz podnaziva vezano od kojeg se stanovnika mora radi. Između ostalih tu su "maguro" (Tuna), "sake" (losos), "saba" (skuša), "ika" (lignja), "tako" (hobotnica)...
Tempuru su pak u Japan donijeli portugalski misionara u 17 stoljeću. Radi se povrću i morskoj hrani uvaljanima u lagano smjesu za tijesto s ledenom vodom, te isprženima u dubokom ulju. Dodajmo da je izvorno jelo bilo namijenjeno korizmi kad je mnogim Kršćanima bilo zabranjeno jesti meso. Tako da ime dolazi od latinske "ad tempora cuaresme", što znači "u vrijeme korizme. Japanci su to jelo prisvojili, smatra se tipičnim za njihovu nacionalnu kuhinju i, dakako, skraćeno ga nazvali tempura.
Trajanje program: 4 dana
Broj sati: 32 sata
Cijena: 6000 KN/osobi
Posluživanje tople i hladne hrane buffet stilom, neprestani je izazov hotelskim, a sve češće i kuharima u restoranima. Bio to buffet, hladni, švedski (Smörgåsbord) ili vikinški – kako nosi ime u Japanu, takav stol uvijek mora biti dekoriran savršeno i u kontekstu događanja, prenositi gostu priču kuće u kojoj se nalazi, ne smije ostati zanemaren, prazan niti krajem radnog vremena ili pred manje očekivanom grupom gostiju….Uz sve to – mora biti ekonomičan!!!
Intenzivni trening se sastoji od planiranja, pripreme i prezentacije svih jela, a svi polaznici će dobiti i prijedloge slaganja buffeta po prigodama i troškovima.
Edukacija donosi posebna znanja i vještine:
- kako osmisliti vrhunski i atraktivan buffet stol
- kako ga koncipirati obzirom na prigodu i broj gostiju
- koje namirnice i načine termičke obrade koristiti te kako ih kombinirati
- načini postavljanja buffet stola
- aranžiranje, nadopune
- načini slaganja toplih i hladnih predjela prema broju gostiju
- načini slaganja glavnih jela prema broju gostiju
- načini slaganja deserata prema broju gostiju
- planiranje veličine stola prema broju gostiju
- kako koncipirati buffet obzirom na poslovne prigode, vjenčanja, doručke, ručkove, večere, cocktail partyije, catering
- tematski buffeti (npr. vegetarijanski, riblji, nacionalni i drugi jelovnici) kao potpuni ili djelomični segment buffet stola
- isplativost buffeta
- izrada normativa
- recepture za jela na buffetu
- kreiranje posebnih ponuda za razne (svako)dnevne i posebne prilike
- „hands on“ priprema i prezentacija svih jela
Za one koji žele proširiti postojeća znanja ili se posve educirati o umjetnosti bufetta, odgovore ćete pronaći odgovore na intenzivnom treningu.
Broj sati: 40 sati
Trajanje programa: 5 dana
Cijena po polazniku: 5.500 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
Cijena uključuje: program treninga, radne materijale, namirnice, opremu, zaštitnu odjeću, ručkove i certifikate.
PREDAVAČI: EXECUTIVE CHEFOVI HOTELA*****
Prijaviti se možete na linku: https://www.skmer.hr/treninzi-za-profesionalne-kuhare/
Polaznici tijekom edukacije usvajaju teoretska i praktična znanja vezana za svojstva i vrste namirnica korištenih u pripremi pizza. Polaznici će se naučiti odabirati brašno, izraditi tijesto, pripremiti nadjeve, peći i posluživati pizze.
PREDAVAČI: RATKO TOMIĆ
Broj sati: 40 sati
Trajanje programa: 5 dana
Cijena po polazniku: 4.500 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
Pizza majstor je trening pažljivo osmišljen za pizzaiole s iskustvom koji bi željeli unaprijediti svoja znanja i usavršiti svoje vještine.
Trening obuhvaća:
- rad s raznim vrstama tijestarad s raznim vrstama pizza peći
- cjeloviti proces pripreme i izrade pizze od odabira namirnica do posluživanja gostu (odabir brašna, izrada tijesta, priprema nadjeva, pečenje i posluživanje)
- hands on pripremu najpoznatijih pizza, osmišljavanje i izradu autorske pizze
- sljubljivanje pizze s pivom, vinom i koktelima
- poznavanje recepata i izrada recepata i normativa
- osiguranje rada po FIFO metodi, kako bi sve namirnice uvijek bile optimalno svježe, a pizza vrhunske kvalitete
PREDAVAČI: RATKO TOMIĆ
Broj sati: 40 sati
Trajanje programa: 5 dana
Cijena po polazniku: 5.500 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
Pizza Chef trening omogućava da Pizza Chef samostalno:
- kreira pizza menu
- priprema vrhunske pizze iz menua i a la carte pizze na zahtjev
- može pripremiti sve vrste tijesta za pizzu uključujući tijesta od različitih vrsta brašna, različite debljine tijesta, izradu punjenih rubova
- priprema svježe nadjeve, umake i dodatke za pizzu koristeći tradicionalne i moderne recepture i načine pripreme
- prati stanje zaliha i planira nabavu u skaldu sa zahtjevima posla
- vodi tim pizza majstora, pizzaiola i pomoćnog osoblja
PREDAVAČI: GOSTUJUĆI PIZZA CHEF
Broj sati: 24 sati
Trajanje programa: 3 dana
Cijena po polazniku: 4.500 kn
Redovni članovi imaju popust 20%
Za profesionalce koji žele utvrditi ili proširiti znanja iz mediteranske kuhinje, početnike i ljubitelje kuhanja organiziramo školu kuhanja s vrhunskim i nagrađivanim chefom u jutarnjem terminu (9-15 sati) kroz pet dana u kolovozu. U kuharskom kabinetu udruge učit će se temelji klasične mediteranske kuhinje kroz pripremu specijaliteta od ribe, janjetine, izrade rižota, tjestenina, focaccie i semifredda.
Cijena: 3.000 kn, iznos uključuje sva sredstva za rad, namirnice i certifikat.
Nudimo posebnu pogodnost polaznicima kroz mogućnost korištenja paketa sa smještajem. Naime, po cijeni od ukupno 3.550 kn uz program Ljetne škole mediteranske kuhinje može se dobiti smještaj (na bazi 5 noćenja u dvokrevetnoj sobi ili uz nadoplatu od 150 kn smještaj u jednokrevetnoj sobi) te mogućnost plaćanja turističkim voucherom.