SVJETSKI DAN HUMMUSA 2020. UZ SANINE RECEPTE

Hummus, jedna od najpoznatijih namirnica Bliskog istoka, Mediterana i sjeverne Afrike, slavi se diljem svijeta 13. svibnja, pa vam izdvajamo četiri recepta našeg partnera Sana delikatese. Njihov hummus 2018. ponio je titulu Odabranog proizvoda godine Hrvatske na temelju ocjene potrošača. Nosi vegan, gluten-free, halal i kosher certifikate, ima nizak glikemički indeks, bez kolesterola je, a pored svega navedenog i zaokružen vrhunski okus.

Sana hummus nudi se u pet varijanti: classic, sa zrnima slanutka, s čilijem, zelenom paprikom i bučinim sjemenkama te dokazuje da zdrava hrana može biti itekako ukusna. Hummus neizostavan je u gastronomiji Egipta, Turske, Sirije, Libanona, Grke i Izraela, a sve je više obožavan i u zapadnom svijetu, pa ne čudi da Svjetski dan hummusa od 2012. godine u svibnja obilježavaju milijuni ljubitelja ovog drevnog specijaliteta u 40-ak zemalja.

RECEPTI:

1. Avokado punjen hummusom za doručak

Sastojci:

  • 2 avokada
  • 4 žlice Sana hummusa
  • 5 tankih kriški slanine
  • 1 žličica maslaca
  • 2 jaja
  • 2 žlice mlijeka
  • 1/4 šalice crnog graha
  • peršin, za ukrašavanje

Zagrijte pećnicu na 180 ºC . Prerežite svaki avokado po sredini i uklonite veliku košticu. Zgnječite unutrašnjost avokada vilicom i dodajte 1 žlicu Sana humusa svakoj polovici te stavite na stranu.

Slaninu stavite na pleh obložen papirom za pečenje (ili folijom) i pecite u pećnici na 180 ºC 20 minuta ili dok ne postane hrskava. Izvadite iz pećnice i stavite slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnicima kako bi upili višak masnoće.

U posudi razbijte jaja i dodajte mlijeko. Miješajte kako bi se smjesa prožela. U neljepljivoj tavi rastopite maslac i dodajte mu smjesu s jajima.  Kuhačom miješajte jaja kako bi dobili kajganu. Dodajte crni grah u smjesu pri kraju kuhanja.

Dodajte jaje i crni grah u polovice avokada s hummusom. Nakon što se slanina ohladi, razlomite ju i stavite na vrh avokada i ukrasite svježim peršinom. Dobar tek!

2. Mini hamburger-pizza krumpiri punjeni Sana hummusom

Sastojci:

  •       12 malih mladih krumpira
  •       150 g Sana hummusa
  •       1 žlica maslinovog ulja
  •       250 g mljevene teletine
  •       2 šalice pizza umaka
  •       2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog
  •       1/2 šalice naribane mozzarelle
  •       sol i papar po želji

Postupak:

Veliki lonac napunite vodom i dodajte krumpir. Kuhajte vodu dok ne proključa i kuhajte krumpir, otprilike oko 10 minuta dok krumpir malo ne omekša. Kad su krumpiri kuhani, ocijedite ih i stavite ih na tanjur da se ohlade prije rezanja.

Svakom krumpiru odrežite 1/4 . Koristeći malu žlicu za sladoled, izdubite sredinu  krumpira, ali pazite da ne slomite strane. Možda ćete trebati odrezati mali dio krumpira na dnu kako bi mogao stajati uspravno. Ponovite postupak na svim krumpirima.

U tavu zagrijanoj na srednje jakoj vatri, dodajte maslinovo ulje, mljevenu teletinu, te sol i papar. Popržite teletinu dok nije u potpunosti termički obrađena, oko 5 minuta. Zatim dodajte pizza umak i miješajte kako bi se sastojci povezali. Kuhajte još par minuta i umiješajte bosiljak, a zatim maknite s vatre.

Stavite krumpir na lim za pečenje. Uzmite otprilike jednu žlicu ili malo manje smjese za hamburger i stavite je u svaki od krumpira. Na vrh stavite malo mozzarelle i stavite sve u pećnicu na oko minutu ili dvije. Izvadite iz pećnice. Stavite krumpir na tanjur za posluživanje i nanesite hummus na vrh vrećicom za ukrašavanje. Poslužite.

3. Salata od piletine

Sastojci (2 posluživanja):

  • 250 g pečenih pilećih prsa
  • 125 g hummusa
  • 1 žličica sjeckanog luka (najbolje mladi luk)
  • 1 manja crvena paprika
  • Sol i papar
  • Rukola (ili neka druga salata)
  • 30 g sira tilzit za posipanje

Pečena pileća prsa ohladite i narežite na kockice. Papriku narežite na kockice. Dobro promiješajte sve sastojke (piletinu, hummus, luk, papriku, sok i papar). Rukolu začinite sa malo soli, octa i bučinog ili maslinovog ulja.
Poslužite zajedno i posipajte sirom po želji.

4. Hummus od cikle i bijelog graha

Sastojci:

  • 1 konzerva bijelog graha
  • 1 srednja cikla
  • sok 1 limuna
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice Sana Delikatese Tahini classica
  • pola žličice kumina
  • pola žličice chilli ljuskica
  • sol i papar po želji
  • dekorirati sa sezamom, vlascem, maslinovim uljem i peršinom

Postupak:

Ciklu očistite i narežite na manje komadiće. Grah iz konzerve operite i stavite u blender pa dodajte narezanu ciklu, češnjak, maslinovo ulje, tahini i limun. Sve zajedno blendajte oko 3 min dok ne dobijete svilenkastu smjesu. Dodajte začine i sve zajedno koš kratko blendajte.

Servirajte u zdjeli i dekorirajte po želji.

Poslužite uz kruh ili narezano povrće (mrkva, paprika, celer krastavac…)

Dobar tek i uživaj zdravo!

Recept by: @veganica.hr

Sana kreativni recepti

PARTNERI/PARTNERS

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Malcare WordPress Security