Split Gourmet Expo – gastro izložba

Split Gourmet Expo izložba je splitskih restorana, konoba i hotela koja se održava jednom godišnje uz podršku Turističke zajednice grada Splita. Riječ je o manifestaciji kojom se sustavno promovira Split kao cjelogodišnja gourmet destinacija izvrsnosti, a objedinjuje gastro izložbu biranih jela splitskih ugostiteljskih objekata na 30-metarskom stolu na splitskoj Rivi, natjecanje i promociju kroz medije te publikaciju o sudionicima s receptima.

Split Gourmet Expo nastavak je projekta „Hrvatski gastronomski dragulj“- gastronomsko natjecateljski izložbi sa svrhom podizanje kvalitete ugostiteljske ponude i konkurentnosti koje je započeo Miro Bogdanović sa suradnicima 2007. godine. Draguljem su obuhvaćeni gradovi Hrvatske s ciljem da se potaknu ugostitelji na povećanje udjela autohtonih jela u svojoj ponudi s naglaskom na autohtone specijalitete krajeva gdje se nalaze.


DETALJI GASTRO IZLOŽBE:
Datum održavanja: listopada
Mjesto održavanja: Splitska riva

Svi ugostiteljski objekti koji će sudjelovati u svome ugostiteljskom objektu pripremiti odabrano jelo koje mora biti u skladu s hrvatskom / dalmatinskom / splitskom autohtonom kuhinjom i u skladu s ponudom ugostiteljskog objekta koji predstavlja. Izložba će biti organizirana u tri kategorije:
– hladno jelo
– toplo jelo
– desert

Stručni žiri će biti sastavljen od eminentnih hrvatskih i međunarodnih kuhara i gastronomskih stručnjaka koji će ocjenjivati:
– okus
– izgled
– originalnost jela (u skladu sa autohtonošću hrvatske kuhinje)

U odabranom prostoru (prijedlog je Riva) biti će postavljen veliki stol na kojem će biti izložena jela natjecatelja, jela će biti izložena na pladnjevima, tanjurima, u toplim kupeljima i sl., ovisno o vrsti jela, svaki izložbeni uradak mora sadržavati minimalno 10 porcija i mora biti označen naziv i mjesto ugostiteljskog objekta, te ime šefa kuhinje ili kuhara koji je spremao izloženo jelo.

Na mjestu događanja biti će također postavljeni štandovi sponzora koji će podržati izložbu kao i štandovi malih lokalnih proizvođača koji će imati priliku predstaviti svoje proizvode ukoliko njihova kvaliteta i vrsta može doprijeti razvoju ugostiteljske ponude Splita.
Svi natjecatelji izložbe dobiti će zahvalnicu za sudjelovanje, pobjednici u prva tri mjesta svih kategorija dobiti će priznanja dok će ukupni pobjednici prva tri mjesta dobiti medalje.

Ugostiteljski objekt koji osvoji prvo mjesto u ukupnom poretku dobiva posebno designiranu tabelu „SPLIT GOURMET EXPO“.
Gastro izložbu popratiti će i vinari te će se u okviru manifestacije održati i enološka radionica namijenjena ugostiteljima na kojoj će ih se educirati o sljubljivanju hrane i vina, pravilnom posluživanju vina i ostalim enološkim pravilima koje svaki uspješni ugostitelj mora poznavati.