Sana Kesten pire je stopostotni plod; kuhan i očišćen te pasiran kako bi imao finu strukturu, idealan za pripremu slanih i slatkih jela, u kombinacijama u kojima se posve spajaju ukusno i zdravo. U ovom pireu nema dodataka, umjetnih aroma ili sladila, a za potpune okus i aromu, prije upotrebe kesten pire valja odmrznuti na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku te se prepustiti mašti na volju ili posegnuti za nekom od brojnih, pa i stoljetnih receptura.
Kesten ili ‘žir bogova’, kako mu se tepa, smatra se najstarijom namirnicom u prehrani čovjeka. Dugovječna stabla mogu doživjeti i 500 godina, znaju davati godišnje i po 200 kilograma ploda vrlo bogatog škrobom – polisaharidom visoke kvalitete što ovoj namirnici daje iznimnu energetsku snagu. Kesten sadrži obilje proteina, vitamina i mineralnih soli, a maleni udio masti. Sve to kesten čini vrijednom namirnicu u nutritivnom smislu, po sastavu je sličan žitaricama i vrlo lako probavljiv te se posebno preporučuje za smetnje i bolesti probavnog trakta. Kesten je djelotvoran i kod anemije zbog povoljnog sadržaja željeza. Sana kesten pire nudi se u pakiranjima od 250 g i 2 kg, a tu je brz i zdrav recept Sanine suradnice i gastro blogerice @okruglice 79 u kojem je koristila i preljeve od sezama i tamne čokolade te od datulje, proizvode koje na Hrvatskom tržištu nudi samo naš koprivnički partner.
RECEPT Nice-cream s kestenom
3 banane
250 g Sana Kesten pire 100%
250 ml jogurta od vanilije
Preljev od sezama i tamne čokolade
Preljev od datulje
Banane narežite na ploške i zamrznite. Kesten izvadite iz zamrzivača i pustite da se odmrzne. U blender ubacite jogurt, smrznute banane i pripremljeni kesten pa blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
U ovom odličnom desertu možete uživati u 2 varijante: kao u hladnoj kremi ili kremu vratite u zamrzivač pa poslužite kao sladoled.
Prije posluživanja dodajte Preljev od sezama i tamne čokolade ili Preljev od datulje, a za prave sladokusce može i oboje. Uživaj zdravo!
Recept by: @okruglica79