RADIONICA TJESTENINA: Svježe tjestenine, punjenja i umaci

četvrtak 17-21 h, 9. prosinca 2019., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Želite li naučiti raditi domaće tjestenine i umake, punjenja, kako ih obojati bez umjetnih bojila, čekamo vas u četvrtak na jednodnevnoj radionici za ljubitelje kuhanja i mediteranske spize chefa Petra Vlaka. Umijesiti ćemo tijesto te naučiti oblikovati niz manistri koje smo preuzeli iz talijanske gastronomije, kao i hrvatske vrste. Na desetke vrsta tjestenina u svojoj gastronomiji baštine naši prekomorski susjedi, od najrazvikanijih poput spaghetta, macarona, rigatona, fusila, pa do lazanja, raviola, reginetta. Drugačije od regije do regije, na trpezama naših tjestenine su postale neizostavne u 16. stoljeću, a zapisano je da je iz Kine Marco Polo još u 13. stoljeću donio rezance od tjestenine u Europu. Naime, kako bilježe povijesni i izvori tjestenine su se kuhale se u istočnoj Aziji i prije četiri tisuće godine, najstariji sačuvani izvor je pergament s receptom za pripravu je iz Kine 2.000 godine prije naše ere. Spremala se tjestenina u Antici – u Grčkoj, Rimu, a Etruščani su na reljefima ucrtali pribore za izradu tjestenina 4 stoljeća prije Isusa Krista.

Između ostalog, na radionici radit će se domaći njoki. Postali su poznati u 18. stoljeću kao poseban specijalitet talijanske kuhinje, jer trebalo je podosta vremena da Europljani prihvate krumpir koji su španjolski osvajači ga donijeli iz Južne Amerike. Naime, tijekom 16. i 17. stoljeća u većini dijelova Europe krumpir se smatrao sumnjivom namirnicom, te je u većini slučajeva korišten kao stočna hrana ili bi se njime hranilo ratne zarobljenike i siromašne.

Cijena tečaja je 350 kn, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

http://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

Članovi LJUBITELJI KUHANJA imaju pravo na 2 gratis tečaja po svom odabiru i poklon dobrodošlice, kao i članski popust od 20% na sve nove programe. Iznos godišnje članarine je 750 kn po osobi.