Proizvode tvrtke Sane delikatese ŠKMER-ovi chefovi pretvorili u originalne delicije kojima se Dalmacija spaja s okusima Bliskog istoka

Fritule s tahini pastom, kaneloni od mariniranih krastavaca punjeni hummusom, tartar od capesanti sa šparogama i namazom do slanutka, samo su neke od originalnih kreacija naših chefova kojima ovaj mjesec obilježavamo Svjetski dan hummusa, ključni proizvod naših partnera Sana delikatese. Nakon što su ŠKMER-ovi članovi (chefovi i polaznici tečaja) na kućne adrese dobili poklon pakete iz ove koprivničke tvrtke kako bi kreativno obilježili međunarodni dan ovog planetarnog popularnog namaza (13. svibnja), krenuli su nizati originalna jela s hummusom, posebice ona koji spajaju dalmatinsku gastronomiju s bliskoistočnom odakle se smatra da hummus i potječe.

Pripremale su se i reinterpetacija mediteranskih klasika, recimo, poput focaccie, koju smo po prvi put vidjeli u crnoj varijanti s kečapom od cikle, mariniranim kozicama, Sana bučinim uljem i mravincem, a poslužene uz sladoled od hummusa i sira. Naši polaznici tečajeva odlučili su se povezati domaću blitvu s hummusom u prstenu od mrkve, a recepti i dalje stižu…. Većina jela je bili poslužena po uzusima visoke gastronomije, fotografirana, a zatim i označena ciljanim hashtag oznakama čime su se ŠKMER-ovi chefovi i drugi članovi potrudili doprijeti do šire publike na Facebooku i Instagramu.

Ova akcija uz Svjetski dan hummusa, iznjedrila je sretan spoj u kojem s jedne strane imamo vrhunske proizvode poput hummusa i tahinija Sane delikatese, a s druge strane motivirane, većinom mlade, ali i iskusne i dobro educirane kuhare kroz naše programe, koji su se na svojim profilima na društvenim mrežama potrudili predstaviti proizvod, tvrtku, sebe i samu udrugu.

Iako je teško izdvojiti najbolja jela do sada nastala u ovoj akciji, a posebice jer traje cijeli mjesec, odlučili smo se za početak odabrati dva zanimljiva recepta kojima možete zadiviti goste u objektu ili ukućane….

RECEPTI

Cannelloni od mariniranog krastavca punjen hummusom (recept Mate Đuzela, šefa kuhinje hotela Pax u Splitu)

Sastojci za 4 osobe:
600 g slanutka
20 g Sana tahini paste
sok pola limuna
1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 krastavca
250 ml suncokretovog ulja
250 ml soja mlijeka
10 g paste češnjaka
100 g sjemenki buče
2 ml bučinog ulja
4 komada bijelog tosta
svježi kopar
poljsko ili Sana suho cvijeće
morska sol
crni papar

PRIPREMA:

Kuhajte slanutak oko sat vremena. Pustite ga da se ohladi, pa mu dodajte tahini pastu, sok limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Sve skupa dobro sameljite u blenderu u finu glatku smjesu.

Krastavac narežite na trakice, te ga marinirajte u soku limuna i maslinova ulja dvije minute. Zatim oblikujte krastavac u pravokutni oblik, a na njega stavite hummus te smotajte u roladu.

Sjemenke buče tostirajte na suhoj tavi pri laganoj vatri uz stalno miješanje 5 minuta. Zatim ih usitnite u blenderu, lagano posolite i obogatite bučinim Sana uljem. Tostirane sjemenke stavite na tanjur za posluživanje u pravokutni oblik, a na njih prethodno napravljeni cannelloni od krastavca i hummusa. Od ulja, soja mlijeka, soli i češnjak paste napravite emulziju štapnim mikserom. Pa tako dobivenu kremu od češnjaka formirajte u male žličnjake te ih stavite na roladu. Tostu odstranite koru, pa ga valjkom stanjite na 2 mm. Okruglim kalupom formirajte krug u tostu te ga pecite u pećnici ugrijanoj na 220ºC oko 5 minuta. Tost poslužite uz Cannellone, a prilikom posluživanja jelo ukrasite svježim koprom ili poljskim cvijećem. Ako nije sezona, možete ukrasiti i suhim cvijećem Sana delikatese.

VIDEO RECEPT: Fritule od tahini paste s hummusom i kečapom cikle (recept Ante Rubića, šefa kuhinje konoba Era uTrogiru)

 

SASTOJCI:
1 jaje
50 g Sana tahini paste
200 ml jogurt
80 g brašna
prašak za pecivo (trećina kesice)
sol

dekoracije i dodaci:

krastavac u mkorici mariniran u soli i limunovom soku
Sanini hummus sa zelenom paprikom, hummus sa chilijem, hummus sa bučinim sjemenkama
listovi mlade cikle i rotkvice
cvjetovi lozice i dragoljuba
koromač
Sanini ketchup od cikle i bučino ulje
senf

#sanadelikatese #sanahummus #uživajzdravo #najboljinamaz #sanatahini #hummuslover #hummusday #skmer