image_print
Image

(Po)morsko je dobro je projekt koji osvještava i vraća tradicionalnim tehnikama i recepturama pripremanja ribe, te time naglašava važnost i blagotvorni učinak mediteranske kuhinje kroz prilagodbu tradicionalnih ribiljih jela današnjem stilu života. Ovim se pridonosi povećanju potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva i očuvanju dijela tradicije vezan za ribarstvo i riblje recepture.

Dugoročni proizvod projekta je tematska e-kuharica (PO)MORSKO JE DOBRO koja bi sadržavala recepte priprema tradicionalnih jela od ribe.

Projekt je sufinanciran proračunskim sredstvima Splitsko-dalmatinske županije u okviru programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine Splitsko - dalmatinske županije u 2021. godini.

OBJAVE:

(PO)MORSKO JE DOBRO: Inćuni od starinskih do modernih receptura…pogledajte video

Do pojave riboprerađivačke industrije u 19. stoljeću sušenje, soljenje i dimljenje ribe bili su jedini načini da se ulovi domaćih ...
Pročitaj Više

(PO)MORSKO JE DOBRO: Palamida u staklenci i na zeca…od priče do recepta

U nastavku (Po)morsko je dobro, projekta kojeg ŠKMER provodi uz potporu Splitsko-dalmatinske županije s ciljem očuvanju gastronomske tradicije vezane uz ...
Pročitaj Više

(PO)MORSKO JE DOBRO: Stoljetna priča o tuni kroz radionice i recepte ŠKMER-a

Tradicionalni načini konzerviranja jadranske ribe i morskih plodova, priprema morskog pršuta i sušenja morske divljači, kao i edukativne radionice o ...
Pročitaj Više

(PO)MORSKO JE DOBRO: Projekt kojim radimo na očuvanju gastronomske tradicije vezane uz ribarstvo

Kako se tradicionalno sole srdele i inćuni, mariniraju i konzerviraju jadranska riba i morski plodovi, pravi morski pršut i suši ...
Pročitaj Više

(PO)MORSKO JE DOBRO: Male tajne soljenja ribe

Inćuni i srdele sole se od antike, a stoljećima je ta drevna metoda konzerviranja i u ribarskoj tradiciji Dalmacije. Riba ...
Pročitaj Više

image_print