Otvorili smo sezonu radionica kuhanja četvrtkom uz delicije s tartufima, pogledajte galeriju i iskušajte recept za čokoladni mousse s ovom opojnom gljivom

održano 7. listopada 2021., ŠKMER Kuharska Akademija

I ove godine sezonu tečajeva za amatere i bonkuloviće četvrtkom započeta radionicom jela od tartufa uz chefa Željka Nevena Bremeca. Naši su polaznici pripremali krem rižoto s tartufom i sirom, tjesteninu Istriana, riblji file s umakom od kozica i tartufa, svinjski file s krem pireom od tartufa, hrskavi tartuf i mousse od čokolade s tartufima i maslinovim uljem koji je u nastavku teksta objašnjen kroz recept.

Tartufi opojna su vrsta jestivih gljiva koja raste po zemljom i snaže libido. Specijalno obučeni psi tragači ili svinje najčešće će ih naći najčešće uz korijenje hrasta, bukve, topole, vrbe i brijesta. Uglavnom budu od veličine trešnje do jabuke, no ponekad se pronađe i znatno veći primjerak poput slavnog Zigante Milleniuma od 1310 g. Najcjenjeniji su bijeli tartufi s ograničenih područja Istre i Italije. Crni tartufi su nešto rasprostranjeniji, no i dalje vrlo cijenjeni u kulinarstvu, a kod nas se mogu pronaći diljem obale, neki kažu i u okolici Sinja.

RECEPT

Mousse od čokolade s tartufima i maslinovim uljem

Sastojci:

Jaja 5 kom

Šećer 5 žlica

Vrhnje za šlag 500 ml

Šećer u prahu, sol

Čokolada 350 g

Maslinovo ulje s aromom tartufa

Čokoladna zemlja, ribani tartuf i voće za dekoraciju

Način pripreme:

Odvojite žumanjke i bjelanjke jaja. Istucite snijeg od bjelanjaka uz dodatak malo soli u čvrsti snijeg. Žumanjke umutite sa šećerom, snažnim mikserom ili na pari u bain-marie.

Vrhnje za šlag umutite u čvrsti šlag s malo šećera u prahu.

Čokoladu nakidajte na komade i rastopite u bain-marie. Dodajte joj malo ulja s aromom tartufa.

Spojite smjesu žumanjaka i šećera, čokoladu s tartufom, snijeg od bjelanjaka i šlag.

Stavite u čaše ili izlijte u pliću širu posudu. Ohladite minimalno 2 sata u hladnjaku.

Servirajte s nekim hrskavim keksom, čoko zemljom, biskvitom ili voćem. Prije posluživanja poprskajte s malo ulja s aromom tartufa i/ili naribajte tartuf preko.

Na linku provjerite što ćemo kuhati narednim četvrtcima: