OD AZIJE DO ALPA: Priča i tri recepta s radionice salata & woka

Na prošlotjednoj radionici pripremali smo salate i jela u woku pod vodstvom Željka Nevena Bremeca. Na repertoaru su bile sečuanska govedina, spring rolice, pileća juha s kokosovim miljekom, seafood i vege mješavine…sve iz woka. Od salata pravile su se coleslaw, grčka, cezar, trentina sa šparogama te slatka kombinacija sira i voća – kruška s orasima i gorgonzolom uz Kotanyi začine. Donosimo vam tri recepta kojima možete iznenaditi ukućane i goste….

Radionica salata & woka donijela nam je niz recepata, a provela nas je i kontinentima. Imali smo dvije američke salate; coleslaw te cezar salatu koja se poluživala uz žestice u Meksiku uz granicu sa SAD-om tijekom prohibicije. Na radionici su bile grčka i trentina salata sa šparogama koja je karakteristična za talijanski dio Alpa u proljeće. Dohvatili smo se i sečunaske kuhinje poznate kao jedne od “najljućih” u Kini, pa iz te pokrajine 4.000 tradicionalnih specijaliteta izdvojili smo onaj za pripremu govedinu u woku. Pileća juha s kokosovim mlijekom također je skuhana na radionici u našoj Kuharskoj Akademije,a priprema se diljem Azije. Na Tajlandu ovakve juhe se služe pod nazivom Tom kha gai i jedu se u svakom dijelu danu.

PILEĆA JUHA S KOKOSOVIM MLIJEKOM IZ WOKA

sastojci za 4 osobe:

200 g pilećih prsa

100 ml soya umaka

1000 ml pilećeg bistrog temeljca/pileće juhe

manji poriluk

pak choi kupus

cca 500 g bundeve

3 režnja češnjaka

vez peršina

svježi chilli

limunska trava

50 ml sezamovog ulja

100 ml kokosovog mlijeka

po potrebi škrobno brašno za zgušnjavanje

Priprema:

Pileća prsa izrezana na trakice izmarinirajte soya umaku. Popržite na biljnom ulju, pa stavite sa strane. U woku dalje ispržite narezana povrća i začine. Vratite unutra piletinu, pa prelijte ugrijanim temeljcem ili juhom. Pred kraj dodajte kokosovo mlijeko. Ako juha nije gusta i sluzava, na samom kraju umiješajte u vodi razmućeno škrobno brašno.

SEČUANSKA GOVEDINA

sastojci za 4 osobe:

300 g Mekšeg dijela govedine

Mrkva

struk Mlade kapule

Paprika

šalica Suhih gljiva ( shiitake, Cloud ear, Wood ear)

1 šalica soya klica

chilli paprika

đumbir

češnjak

2 žlice soya umaka

1 žlica rižinog octa

sol

biljno ulje za prženje ( najbolje kikiriki i sezam)

400 g riže basmati

Priprema:

U jako zagrijanom woku i u dosta ulja, popržite govedinu izrezanu na trakice, dok ne potamni. Izvadite iz woka, iscijedite višak ulja, pa popržite sitno nasjeckano povrće ( mrkvu i papriku na štapiće, kapulicu i chilli na kolutiće, đumbir i češnjak na listiće). Dodajte namočene suhe gljive, popržite, pa zatim i sve začine. Kratko prokuhajte, pa vratite meso. Čim se umak sjedini, gotovo je! Poslužite uz kuhanu rižu.

SALATA TRENTINA SA ŠPAROGAMA

Sastojci za 4 osobe:

500 g šparoga (zelene vrhovi )

2 jaja

100 g pancete izrezane na fete

1 vez vlasca ili Kotanyi suhi vlasac

1 žličica šećera

1 žličica soli

papar

4 žlice ili 100 g majoneze

Priprema:

Kuhajte očišćene šparoge u kipućoj slanoj vodi s malo šećera. Izvadite ih i ohladite.

Položite na tanjur ili zdjelu. Ispod njih je moguće dodati malo crvenog radiča.

Skuhajte jaja utvrdo. Prelijte umakom od majoneze u koji ste dodali kuhane žumanjke i sjeckani vlasac, te začine. Naribajte bjelanjke preko umaka. Pancetu izrezanu na fete popržite na suhoj tavi da dobijete čips. Izvadite čips na salvetu i njime ukrasite salatu.