NJEGOVO VELIČANSTVO BIFTEK: Recepti s radionice za ljubitelje kuhanja

održano 13.veljače 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Radionicu pripreme jela od bifteka za ljubitelje kuhanja vodio je chef Željko Neven Bremec. Prošlo se od klasičnih metoda pripreme, GOVEDINE U WOKU pripremljene sečuanskim stilom, preko STROGANOFFA i TATAR BIFTEKA. Spremali su se i TOURNEDOS u umaku od zelenog papra, BEEF WELLINGTON te TAGLIATA od bifteka što naziv nosi od riječi talijanske riječi tagliare – tanko rezati…Izdvojili smo vam dva recepta…

BEEF WELLINGTON

SASTOJCI:

Meso juneće pisanice u komadu
Sol
Papar
Senf
Luk/Kapula
Gljive
Palačinka
Lisnato tijesto
Jaja
Brašno
Maslac

Prilog:
Kremasti pire od krumpira i kuhano povrće
Umak Madeira

NAČIN PRIPREME:

Meso oblikovati, začiniti i opeći sa svih strana. Ostaviti da se ohladi. Ispeći slane palačinke. Luk nasjeckati na sitne kockice, popržiti na ulju, pa kad uvene, dodati mu nasjeckane gljive. Popržiti dok voda ne ispari. Ohladiti. Razvaljati lisnato tijesto, premazati nadjevom od gljiva, položiti preko palačinku, pa na nju meso. Zamotati sve u lisnato tijesto. Premazati razmućenim jajem, i ukrasiti s trakama lisnatog tijesta. Peći u zagrijanoj pećnici 20-tak minuta, ovisno o veličini pečenja. Nakon pečenja, pustiti da malo odstoji, pa narezati. Poslužiti uz kremasti pire i kuhano povrće, te tamni umak koji je prokuhan s nekim slatkim vinom.

TAGLIATA OD BIFTEKA

SASTOJCI:
Meso juneće pisanice
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Aceto balsamico
Lisnate salate ( rukola, matovilac, zelena salata, radič)
Šeri rajčice
Sir Grana padano

NAČIN PRIPREME:

Meso začiniti i marinirati. Ispeci ga na jakoj vatri do željenog stupnja pečenja. Pustiti da kratko odstoji, pa isjeći na tanke trake i poslužiti na začinjenoj salati posutog cherry rajčicama. Naribati preko mesa sir Grana Padano. Umjesto Grane, možete dodati i Mozzarellu, te/ili Feta sir, ili kocke ohlađenog povrća na žaru. Također, možete poslužiti uz fetu focaccie.