Mediterranean Culinary Arts

NOVI TERMIN EDUKACIJE -PRIJAVE U TIJEKU!
11.1.2020. – 22.1.2021., 9:00-15:00 h

Mediterranean Culinary Arts (MCA trening) – program je namijenjen za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva, a zavrjeđuje i posebnu pažnju poslodavaca jer omogućuje im djelatnicima stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog, kao i svjetskog kulinarstva, a sve uz svladavanje umijeća tradicijske kuhinje. MCA trening objedinjuje dvotjedne treninge i edukacije na kojima će se, između ostalog, usvojiti moderne tehnike pripreme, umjetnost dekoriranja tanjura (The Art of Plating), kuhanje u vakuumu, kao i tajne molekularne kuhinje. Program je u utemeljen na Haute (“high-level”) kuhinji, dakle, onoj koja je priznata po najvišim svjetskim standardima, a objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju.

Tijekom treninga uče se slagati jelovnici za različite ugostiteljske objekte temeljeni na poznavanju nutritivnih i drugih karakteristika namirnica te njihovoj sezoni.

Voditelji i predavači: Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, Željko Neven Bremec, Martin Grubiša i Dragica Lukin

Veličina grupe: do 6 do 8 osoba.
Ukupno 80 sati (radnim danima 8 – 17 h)

Teme:
1. Predjela
2. Riba
3. Kreativna kuhinja
4. Restoranski deserti

SADRŽAJ:
  • školjke, rakovi, glavonošci
  • riba
  • mesa
  • iznutrice
  • tartufi
  • foie-gras
  • rižoti
  • ručno rađena tjestenina
  • slani sladoledi
  • slani tartovi
  • restoranski deserti: slatke monoporcije & plating
  • amuse-bouche
  • punjenja / nadjevi
  • umaci
  • prilozi
  • kruhovi
Ovisno o složenosti, priprema se 4 do 10 kompletnih jela na dan. Polaznici na kraju programa mogu samostalno napraviti svako jelo – ukupno preko 60 recepata.

Cijena po polazniku: 15.000 kn

Redovni članovi imaju popust 20%

Način plaćanja: 3.000 kn kao potvrda rezervacije termina, preostali iznos do početka programa.

PREDAVAČI

Stevo Karapandža

Stevo Karapandža, osim što je chef s iznimno bogatom karijerom i prva kuharska televizijska zvijezda bivše države, godinama je radio kao Executive Chef zagrebačkog hotela Intercontinental, pa F&B manager u Esplanadi, a potom i na mjestu direktora hotela Holiday Inn u istom gradu. Vodio je i uspješne restorane u Švicarskoj do umirovljenja te napisao šest kuharica od kojih su neke prevedene na njemački, engleski i ruski jezik. Na MCA treninge donosi desetke originalnih receptura (glavnih jela, umaka, priloga i koječega drugog) za koja je znanja stjecao u restoranu hotela Savoy u Londonu radeći s prvacima svjetske gastronomije, te na profesionalnim treninzima za chefove u glavnom gradu Velike Britanije, Budimpešti, Beču i Parizu. Karapandža je, dodajmo, visokoobrazovani chef koji je diplomirao na makrobiotici Istre, pa se u njegovim jelima na MCA nađu i kulinarska blaga tog kraja temeljene na zdravim domaćim namirnicama.


Željko Neven Bremec

Željko Nevene Bremec visoko obrazovanje iz gastronomije i managementa u ugostiteljstvu stekao je na učilištima u Opatiji i Dubrovniku, a potom se usavršavao diljem Europe i u SAD-u. Godinama godina bio šef najboljih domaćih restorana, a spomenimo da je specijalizaciju o morskim plodovima prošao na renomiranom Chef John Folse Culinary Institute u New Orleansu. Na radionicu donosi nam brojna jela vrhunskih gastronomija zemalja Mediterana te napredne kulinarske metode i tehnike  Haute cuisine, dakle, “high-level” kuhinje koja objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju po visokim svjetskim standardima.


Hrvoje Zirojević

Hrvoje Zirojević  postao je ambasador hrvatske, a posebice dalmatinske kuhinje kojeg se poslovično poziva da u Japanu ili, pak, u New Yorku ili Los Angelesu prezentira domaću gastronomiju u najboljem izdanju. Ljeti vodi kuhinju u Laganiniju na hvarskom otočiću Palmižani gdje su mu gosti svjetske zvijezde, pa i kraljevske obitelji, a napomenimo da se i Bono Vox, pjevač sastava U2, navukao na Zirojevićeve morske sljedove, pa ne propušta svratiti na Hrvojeve kreacije koje spajaju starinsku Dalmaciju i njegov originalan kulinarski rukopis. Na MCA Zirojević  demonstrira što se sve može napraviti ribe i ostalih morskih namirnica, kao i iznimne recepture  te načine pripreme hladnih i toplih predjela.


Martin Grubiša

Kuhanje bez glutena neprestani je izazov i istraživanje splitskog chefa Martina Grubiše koji u našoj Kuharskoj Akademiji vodi treninge i edukacije temeljene na zdravstveno kontroliranoj prehrani. Grubiša je executive chef restorana Da'Mar zdravstvenog hotela - Marvie Hotel & Health, iznimnog je kulinarskog rukopisa, a spaja tradicionalno mediteransko, posebice dalmatinsko, s modernim trendovima, te svojim kreacijama oduševljava goste s posebnim prehrambenim režimima. Kako mu je i samom celijakija dijagnosticirana u ranoj dobi, specijalizirao se za bezglutenska jela u kojima ne smije biti proteina ili bjelančevina pšenice, zobi, ječma, raži te njihovih botaničkih srodnika, a na njegovim edukacijama uči se, osim pripreme, i kako izbjeći gluten u jelima gdje ga i ne očekujete kao što su razni umaci i temeljci, slastice te dodaci prehrani. Martin je završio je klasično obrazovanje za kuhara 2006. koje je u želji za stalnim napredovanjem upotpunio specijalizacijom za kuhara majstora. Zatim je na splitskom PMF-u završio pedagoški studij kako bi mogao predavati kuharstvo.

Dragica Lukin
Dragica Lukin najnagrađivanija je hrvatska slastičarka. Vlasnica je slastičarnice Villa Soši u Umagu koju, Internacionalni vitez kulinarstva jugoistočne Europe i Mediterana te predsjednica Hrvatskog saveza slastičara. Članica je WACS-a (World Association of Chefs’ Societies) i ŠKMER-ovog tima međunarodnih sudaca. Iza nje je preko 50 godina iznimne domaće i svjetske karijere, a posljednjih je godina posebno posvećena promociji domaće slastičarske baštine i edukaciji mladih naraštaja. Gastronomski vodič Gault&Millau nagradio ju je i 2020. godine za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva, osvojila je lani i titulu „Poslovna žena svijeta“ Međunarodne udruge poslovnih žena - BPW International. Navedimo da je vodila i pripremu najdužeg kolača u Hrvata u Požegi 2009. godine, a radilo se o slastici dugoj 152 metra, teškoj više od tona i za 15.000 porcija. Četiri godine kasnije napravila je Istarsku kroštulu od 24 metra za Guinnesovu knjigu rekorda. Spravljala je slastice za predjsenike, švedsku kraljicu, mnoge znane i neznane. Vanjska je suradnica Fakulteta za turistički menadžment u Opatiji za edukaciju u očuvanju hrvatske tradicionalne kuhinje.

PRIJAVITE SE PUTEM OBRAZCA:

Program Mediterranean Culinary Arts