Kuharske radionice za mlade “Kuhanje je đir!”


Ciklus organiziranih kuharskih radionice zdrave prehrane za mlade uzrasta od 15 do 18 godina  s područja grada Splita, u organizaciji i izvedbi kuhara ŠKMER-a u Kuharskoj Akademiji u Splitu.

Osnovni cilj projekta je edukacija djece u dobi od 15 do 18 godina kao bi samostalno mogli pripremati kompletne obroke.  Kako se radi o djeci srednjoškolske dobi koja će u bliskoj budućnosti zakoračiti u svijet odraslih, osnovni cilj ovog projekta je podučiti djecu da mogu samostalno odabirati, pripremiti, kombinirati i kuhati namirnica na odgovarajući način kako bi one zadržale sve svoje nutricionističke vrijednosti, što bi također doprinijelo promicanju i održavanju poželjne tjelesne težine, te poticanju razvoja kulture i svijesti o njezinoj važnosti u očuvanju zdravlja.

Djeca će tijekom radionica usvojiti praktične vještine nužne u svakodnevnom životu, kao što su brzina, spretnost, preciznost, kreativnost i snalažljivost. Najvjerojatnije je da će dio srednjoškolske djece svoje obrazovanje nastaviti daleko od svog doma te ih kroz ovaj projekt želimo naučiti pripremati jednostavna i zdrava jela kako ne bi bili prisiljeni hraniti se na najbrži, ali i najnezdraviji način, te ih potaknuti da dalje razvijaju vještine i znanja usvojena na radionicama.

Vjerujemo da će ovaj projekt i vještine koje djeca usvoje na radionicama, uvelike im pomoći u njihovom budućem samostalnom životu.

OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA
Ove radionice Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija su osmislili kao odgovor na nove zahtjeve koji se ne svode samo na stjecanje znanja, nego i na postizanje i razvoj vještina u promijenjenim okolnostima suvremenog društva.Očekivani rezultat je da će nakon sudjelovanja na radionicama najmanje 50% djece moći samostalno u svojim domovima pripremati jela koja su pripremala na kulinarskoj radionici, te dalje nadograđivati svoje znanje i vještine pripremanja obroka što utječe na usvajanje zdravih navika, uči o pravilnom odabiru i kombinaciji namirnica te poboljšava socijalizaciju i razmjenu iskustava između mladih i ostalih koji dolaze u direktni kontakt s njima, te mijenjanje njihovih prehrambenih navika i poboljšavanje kvalitete života.