INSPEKT: Vodeća kontrolna kuća u Hrvatskoj na Grand Gourmetu 2018 u Makarskoj

GDPR – Opća EU Uredba o zaštiti osobnih podataka
Na ovogodišnjem Grand Gourmetu po prvi smo imali predavače iz Inspekta, tvrtke specijalizirane za poslove iz područja zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite okoliša, energetskog certificiranja zgrada, projektiranja, ali i edukacija, organiziranja seminara i pružanja konzultantskih usluga. Inspekt je, dodajmo, vodeća kontrolna kuća u Hrvatskoj s preko 50 stalno zaposlenih stručnjaka u podružnicama u 16 gradova. Lidija Huljak, stručna suradnica za edukacije, održala je u Makarskoj predavanje o GDPR-u koji se počeo primjenjivati od 25. svibnja 2018. godine. Posebice za sudionike Grand Gourmeta bio je važan dio o utjecaju GDPR-a na hotelski sektor.
Uslužni sektor zasigurno je jedan od onih koji su najviše pogođeni novom Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka. Više je razloga tomu, a neki od najznačajnijih su da zbog prirode poslovanja hoteli, kampovi i drugi smještajni objekti obrađuju velike količine osobnih podataka svojih gostiju, ali i stalnih te privremenih zaposlenika. Hotelijerski sektor povijesno gledajući nema velikog iskustva u segmentu revizije i usklađivanja informacijskih sustava sa standardima na području informacijske sigurnosti i zaštite podataka, Kroz usluge koje hoteli i kampovi pružaju svojim gostima, prikupljaju se brojne informacije koje mogu imati značajan utjecaj na privatnost gostiju. Stoga, procijenite koliko je hotelska mailing lista u skladu s novom regulativom o zaštiti podataka. Informirajte svoje goste o tipu prikupljenih podataka i svrsi prikupljanja kako bi dobili privolu te procijenite rizike pohrane nepotrebnih informacija” – između ostalog upozorila je Huljak.
Dodala je kako stvar koju iznajmljivači (a i neki veći pružatelji turističkih usluga) često rade jest kopiranje osobnih dokumenata „radi lakšeg unosa“ i slično, što nije dozvoljeno.
“To se smatra prekomjernom obradom i prema GDPR-u je zabranjeno. Osobito je zabranjeno ako te podatke planirate pohraniti za daljnju upotrebu, čime radite grubu povredu propisa. Načelno, vi imate pravo izraditi presliku dokumenta samo ako od gosta dobijete izričitu privolu (ili vas ovaj to zatraži), no onda tu obradu temeljite na privoli. Savjetujemo da to izbjegavate jer si time samo na leđa svaljujete dodatne brige – treba te privole i dokumentirati, pa zatim preslike uništiti” – objasnila je Huljak.
Dodala je kako od siječnja 2016. u Hrvatskoj se za evidentiranje turista koristi se mrežni eVisitor sustav. Njime iznajmljivači i ostali pružatelji usluga smještaja dužni su u sustav prijavljivati odnosno odjavljivati dolaske turista. Za turiste izvan europskog gospodarskog prostora potrebna je i dodatna prijava policijskoj upravi (koja se, uglavnom, odvija automatski preko istog sustava).
“Kako biste to mogli napraviti, potrebni su vam osobni podaci turista. Vi imate pravo te podatke prikupljati i koristiti u svrhu unosa u eVisitor sustav, a to pravo proizlazi iz vaše zakonske obveze. Takva je obrada u potpunosti u skladu s GDPR-om. Jasno, ako vam gost odbije dati svoje osobne podatke, vi mu imate pravo odbiti pružiti uslugu. Kako biste spriječili nastanak neugodnih situacija, gosta o činjenici da tražite osobne podatke možete obavijestiti prije ili tijekom samog postupka bukiranja, pogotovo ako smještaj oglašavate na Internetu” – poručila je Huljak.

POŽARI U KUHINJI I KAKO IH SPRIJEČITI SUSTAVOM ANSUL R-102

Edukaciju kako izaći na kraj s požarima u kuhinji održao je Goran Josipović iz splitskog Inspekta. Kao glavne razloge tome naveo je pregrijavanje ulja pri prženju u tavi ili posudama, ostavljanje hrane pri kuhanju i pečenju u pećnici bez nadzora te zapaljenje zamašćenih napa i odvoda pare.
Ne ostavljajte proces prženja bez nadzora, a u slučaju požara odmah isključite plemenik ili struju za grijaču ploču. Zaštitite ruku od topline i poklopite tavu poklopcem kako biste ugušili požar, pa Otvorite vrata i prozore kako bi se kuhinja prozračila od štetnih para. Ako to ne možete izvesti sigurno ili niste uspjeli – pozovite vatrogasce 193 ili 112″ – savjetovao je Josipović

.
Za gašenje požara u kuhinji preporučuje prekrivanje površine koju je zahvatio plamen ili gašenje požara s vatrogasnim aparatom. No, najučinkovitijim rješenjem smatra automatsko gašenje požara sustavom ANSUL R-102 koje Inspekt osigurava korisnicima diljem zemlje

.
“Sustavom za gašenje kuhinjske opreme Ansul R-102 predviđa se gašenje elemenata s otvorenim plamenom, ploče za pečenje, roštilje, friteze i slične elemente, kao i zaštita kuhinjske nape iznad termo bloka s odsisnim kanalom. Taj sustav ima dvojaku funkciju. Prvo je to dojava požara koji se detektira se pomoću mehaničkog vatrodojavnog sustava ugrađenog u kuhinjske nape, a drugo funkcija samog gašenja. Naime, sredstvo gašenja Ansulex gasi požar vrlo efikasno stvarajući prekrivač koji onemogućava prolaz zapaljivim isparavanjima uspješno sprečavajući pojavu povratnih požara” – kazao je Josipović.

ŠKMER/Gastrobajter