Imotska torta


Cilj ovog projekta je jačanje važnosti turizma i gastronomije u Dalmatinskoj zagori kroz promoviranje Imotske torte i natjecatelja koji sudjeluju na manifestaciji kao i održavanje njene autohtonosti i izvornosti.

Projekt Imotska torta je manifestacija koja se prvi put održala 2018. godine. Imotska torta je tradicionalna hrvatska vrsta torte koja se priprema na širem području koje gravitira gradu Imotskom u Zagori. Ova torta pripravljena od sastojaka koji su karakteristični za podneblje područja imotske krajine uz svoju tradicionalnu recepturu samoj toriti daju specifičan izgled i okus. Zbog toga je Imotska torta za RH postala proizvod sa zaštićenim porijeklom i recepturom proizvod od iznimne važnosti za očuvanje tradicijskog, kulturnog i civilizacijskog dostignuća imotskog podneblja. Ono što se želi zaštititi je također sam izgled torte zbog čega se ova slastica još zove i Imotska carska torta, carska zbog toga toga što ju je u Beč nosio i sam austrijski car Franjo Josip, prilikom posjeta Imotskom. Zbog toga ima najvažniji ukras na sebi koji sliči carskoj kruni. Sam projekt podržava i turistička zajednica grada Imotskog u nastojanju da se preko Imotske torte promovira i turizam u Dalmatinskoj zagori.