GASTRO RIBARNICE BRAČ: Lignjun ili totanj…od ribarske ješke do recepta

image_print

Lignjun, poznat i kao totanj, glavonožac je Jadranskog mora izgledom vrlo sličan lignji i nikako nije joj muška inačica kao što mnogi misle. Kako nam navode iz Gastro ribarnica Brač, manji je od lignje, izraženije roze boje te sadrži manje mesa koje je ujedno i tvrđe. S obzirom na to da je cjenovno prihvatljiviji te brojčano zastupljeniji u Jadranskom moru, lignjun se skoro svakodnevno može pronaći u ribarnicama.
Dodajmo, u Jadranu obitava živi šest vrsta lignjuna, ali samo dva; “veliki” i “mali” se masovnije love. Zbog poprilično niže cijene od svoje rodice lignje, mesom ovog glavonošca se nadijevaju parangali, posebice za lov morske divljači. Glavu kao ješku vole zagristi i pagari, dok će zubaci nagrnuti na cijelog lignjuna.

Gastronomski stručnjaci lignjunu hvale izniman nutritivni profil. Tako jedan očišćeni lignjun, što je u jadranskom prosjeku oko 225 g, sadrži oko 200 kilokalorija od čega se čak 40,28 g odnosi na proteine te svega 3,15 g na masti. Upravo ovaj odnos makronutrijenata čini lignjun idealnom namirnicom za sve one koji se bore s viškom kilograma kao i za sportaše. Od mikronutrijenata svakako je važno izdvojiti značajan udio vitamina B12 koji može u potpunosti zadovoljiti ljudske dnevne potrebe. B12 ili kobalamin igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i DNK, kao i pravilnom funkcioniranju živčanog sustava. Zanimljiv je i mineralni sadržaj lignjuna. Naime, jedan očišćeni lignjun sadrži 103.5 mg magnezija, 630 mg fosfora te 63 mcg selena. Fosfor je drugi po važnosti mineral za zdravlje kostiju, odmah iza kalcija.



RECEPT: Topla salata od lignjuna i krumpira

Sastojci za 4 osobe:
1,2 kg krumpira
1 kg lignjuna
vezica mlade kapulice
vezica peršina
10 dag crnih i zelenih maslina
3 dag motara
3 dag kapara
10 dag crvenog radiča
15 dag zimske salate
3 dag češnjaka

1,5 dl maslinovog ulja
sol, papar,
0,3 dl vinske kvasine
Priprema:
Krumpir skuhajte u kori te ga ogulite i isijecite na ploške. Lignjune također očistite, skuhati u vodi s malo octa i isijecite na kolutiće. Zimsku salatu narežite na široke rezance, a crveni radič usitnite finije, nasijecite mladu kapulicu, peršin i češnjak. Izmiješajte sve sastojke i poslužite toplo

image_print