Ambassadors

Association of Chefs from Mediterranean and European Regions named its new 2016-2020 Ambassadors. Their task is to promote ACMER’s activities, especially the Pearl of the sea as its most important event.

René van Sevenant

René van Sevenant

Francuska/France

Kuhanje između znanosti, ljubavi i francuske tradicije u najkraćim crtama opis je onog što je misija René Van Sevenanta, ŠKMER-ovog ambasadora za Francusku. Od početka rujna ovaj renomirani profesor kuharstva, autor i koautor niza kulinarskih udžbenika je u mirovini, no, kako, kaže nema namjeru stati podučavati i širiti horizonte o kuhinji svoje zemlje.

“Kuhanje sam krenuo učiti od oca moje bivše supruge u njegovom restoranu. Naime,u 26. godini života sam odlučio sebi postaviti nove izazove i napustiti svoje zvanje kemijskog inženjera. Preuzeo sam posao od punca te na bolji način od prijašnjeg krenuo koristiti svoje vještine i mogućnosti kako bih stvarao ljudima užitak. Ugostiteljstvo je odavno bilo upisano u povijest moje obitelji; roditelji, bake i djedovi nekad su bili vlasnici restorana, a kuharstvo specijalnost moje majke. Ono me oblikovalo od djetinjstva, utisnulo se u mene da sam od malih nogu znao prepoznati okuse i kvalitetu sastojaka. Također, moje je kuharstvo nastajalo i na utjecajima Auguste Escoffiera, autora “Kulinarskog vodiča” (1903) i drugih znalaca francuske kuhinje” – ispričao je Van Sevenant.

Podnio je tada ostavku na mjestu komercijalnog tehničkog inženjera znanstvene opreme, upravo kad mu je u tvrtki u kojoj je radio ponuđen položaj voditelja za Provansu, Alpe i Azurnu obalu. No, prevladala je želja da se vrati obiteljskim korijenima, da povrati izgubljeno vrijeme van kuhinje.

Kako bi bio prihvaćen od strane kolega, stekao je diplomu Francuske nacionalne kuhinje u roku šest mjeseci, dobivši tako stručnu potvrdu iz klasičnog kulinarstva.

“Zatim sam počeo učiti razne koncepte ugostiteljstva; od obiteljske gostionice, pariških pivovara, do visokokategornika poput hotela Richmond u Engleskoj i luksuznog hotela Bristol u Parizu, uz neprestanu razmjenu znanja s kolegama, učiteljima gastronomije” – naveo je Van Sevenant.

Nadahnuo se predvodnicima “nouvelle cuisine” krajem 1970-ih godina. Uzori su mi bili Michel Guerard, Alain Senderen, Gérard Vié, Emile Jung, Freddy Girardet, Paul Louis Messonnier, Dominique Nahmias kao i njihovi prethodnici koji su potakli taj uzlet francuske kuhinje. Također, napredovanju u ovom poslu privlačilo me je zadovoljstvo da mogu drugima priuštiti sreću, a isto tako tu je i taština, jer sam htio dokazati se kao najbolji” – rekao je.

Nedavno je završio dugu karijeru profesora kuhanja u Ugostiteljskoj školi “Emilie du Chatelet” u Serrisu u okolici Pariza. No, planova ima i dalje.

“Novi sam umirovljenik francuskog Ministarstva obrazovanja, zapravo od prvog rujna 2018. godine. Završio sam karijeru profesora u Serrisu, ali namjeravam i dalje prenositi ljubav prema dobrim okusima djeci kroz razigrane animacije u osnovnim školama, a istovremeno nastavljam graditi bogatu francusku kulinarsku tradiciju. Jedan od mojih trenutnih projekata je i podučavanje kuhanja za odrasle u Marne la Vallée. Zadovoljstvo mi je prenositi moju strast. Volim biti kreativan, iznenađivati tehnikama stvaranja jela i tako doživljaj kuhanja dovesti na emotivnu razinu” – istaknuo je René .

Kaže kako treba pomno pratiti proizvode, materijale i nova kuharska znanja koja se redovito pojavljuju, a kuharstvo doživljavati kao svojevrsnu alkemiju koja od kuhara traži vrhunsku tehniku, ali poznavanje i kontrolu pet ljudskih osjetila.

“Kuhanje je izvrstan prikaz nastajanja reda iz kaosa. Svi oni, koji iskreno kuhaju, poznaju onaj veličanstveni trenutak kad nekome pružimo senzacionalni okus i mi se sami osjećamo božanski, a istovremeno smo i ponizna karika u lancu ljubavi, dijeljenja i zajedništva” – kazao je Van Sevenant.

U ŠKMER je stigao na poziv Alme Harašić Bremec, voditeljice Kuharske akademije, i Željka Nevena Bremeca, predsjednika udruge. Upoznali su se tijekom njihova boravka u Francuskoj.

“Moj prijatelj i kolega Vladimir Vladić, profesor “posluživanja”, predstavio mi ih je tijekom njihovog boravka Parizu i posjeta Ugostiteljskoj školi u Serrisu. Pozvali su me zatim da u svojstvu promatrača dođem na Biser mora 2017. na Brač, a iduće godine sam tamo stigao sa svojim učenicima na natjecanje. Uveden sam kao član ŠKMER-a i postao ambasador udruge za Francusku. Kroz tu titulu nastavljam i suradnju s ŠKMER-om, kao i s učenicima Ugostiteljske škole u Serrisu pod vodstvom prof. Vladića” – poručio je René Van Sevenant.

Guido Debono

Guido Debono

Malta/Malta

Guido Debono, president of the Chef’s Club of Malta for over ten years, made his first ever visit to the Pearl of the Sea competition. He came to Brač as a good friend as well as SKMER’s ambassador for Malta. Debono’s career began in Malta’s hotel industry when he went to work as a sous-chef at 19 years old in 1968 when he finished his studies at the Catering College, the first cooking academy on the island of Malta. From there, he quickly advanced as a chef in some of the most prestigious hotels in the world (Ramla Bay Hotel, Verdala Hotel, Seabank Hotel), then in the mid-70s he was responsible for the wonderful tastes in the Round Hill Hotel in Jamaica. A decade later he became the head chef at Ta’Frence on Goz, famous throughout the world for its flavors and lengthy wine list which includes wines from the great island of Malta. From 1999 to 2009 Debono was the president of the Malta and Cookery Food Association, an organization which is involved in several food festivals as well as culinary education for a country with less than half a million inhabitants where the gastronomy is impacted from northern Africa, Italy, and Spain due to its geographical position in the heart of the Mediterranean. He then became the first president of the Malta Chefs Society, and continues to hold the position today. After the Pearl of the Sea, Debono joined us with other chefs from around the world on a sailing cruise around the Central Dalmatian Islands which was organized by the local tourist board to promote domestic destinations. As of recently, Debono is not only a chef and a judge for culinary competitions, but also a photographer, and he arrived taking many photos as he was inspired by Dalmatia.

“I can never forget the hospitality and friendship which surrounded me during my stay in Croatia. I recommend my friends to come to your country, because I am sure that they will enjoy the endless possibilities offered for this trip. I went to visit Brač and the local scenes inspired me so much that I want to thank god.” said the award-winning Maltese master chef who has been judging culinary competitions throughout the world since 2000.

Stevo Karapandža

Stevo Karapandža

Kvarner i Istra, Hrvatska / Kvarner and Istria, Croatia
Branko Ognjenović

Branko Ognjenović

Središnja Hrvatska / Central Croatia
Goran Staničić

Goran Staničić

Makarsko primorje / Makarska Riviera
Iztok Legat

Iztok Legat

Slovenija / Slovenia

Vuksan Mitrović

Crna Gora / Montenegro

Vuksanu Mitroviću 2018. godine je imenovan je za počasnog doživotnog člana WACS-a (World Association of Chefs’ Societies) te je ušao u društvo 40 najboljih kuhara svijeta.Predsjednik je Udruženja šefova kuhinja Crne Gore i ŠKMER-ov ambasador za svoju zemlju, a ovu titulu je dobio na Svjetskom kongresu šefova kuhinja u Kuala Lumpuru. Dodajmo da se Vuksan školovao u Dubrovniku, a 20 godina je bio šef kuhinje na Svetom Stefanu, te je znao svojim kulinarskim vještinama rezgaliti Tita i Jovanku. Nakon karijere chefa posvetio se edukaciji mladih i natjecanjima kao sudac. Vitez je kulinarstva za Jugoistočnu Evropu.

Zoran Krsteski

Zoran Krsteski

Makedonija / Macedonia
Nenad Živanović

Nenad Živanović

Srbija /Serbia
Hamid Hadžić

Hamid Hadžić

Bosna i Hercegovina / Bosnia and Herzegovina
Anna Gasanova

Anna Gasanova

Ukrajina / Ukraine

Naša ambasadorica je ŠKMER-a za Ukrajinu čelnica je “Slobozhanska Culinary League.” te izvanredni profesor na Državnom sveučilištu Kharkiv za prehrambenu tehnologiju. Specijalizacija su joj prehrana, tehnologija pekarskih proizvoda i peciva te stvaranje kvalitete hrane. Imamo sreću da je godinama i u našem timu međunarodnih sudaca na Biseru mora, kao i da zdušno radi sa svojim kolegama na prezentaciji ukrajinske kuhinje na ovoj manifestaciji.

“Ponosna sam što sam dio ŠKMER-a tog snažnog kolektiva, a može se reći i dio obitelji koja doprinosi značajnom razvoju profesionalnih kvaliteta, pozitivnih promjena u mentalitetu mladih kuhara te spremnom da uvijek pomogne. Smatram da kuharima je veliko zadovoljstvo nastupiti na ŠKMER-ovom Biser moru kako bi predstavili i poboljšali svoje vještine, a posebice jer pri tom stječu nezaboravna iskustva i stvaraju uspomene i prijateljstva koje ih vraćaju ovoj manifestaciji iz godine u godinu” – rekla je Anna Gasanova.

Emrah Koksal Sezgin

Emrah Koksal Sezgin

Turska / Turkey
Sokol Prenga

Sokol Prenga

Albanija / Albania
Anil Grover

Anil Grover

Indija / India

Alan Payen

Mauricijus / Mauritius

Renomirani je chef i kuharski sudac s Mauricijusa. Osim što je ambasador ŠKMER-a za svoju zemlju, on zastupa i WCWB-a ( World Chef Without Borders) diljem svijeta, licencirani je WACS-ov sudac i počasni član mnogih kulinarskih udruga u različitim zemljama
Zanimljivo je da je Payen radio u banci 13 godina, sve dok nije odlučio postati kuhar i voditelj restorana “Le Bon Voix”. Time se bavio 25 godina do mirovine. Osnivač je i udruge Kuhinja i vina, a kao član sudačkih žirija sudjelovao je na više od 40 nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Član je svjetske asocijacije Disciples Escoffiera i bivši predsjednik Mauritius Chefs Association koima se pridružio 1998. godine.
“Moja je osobna poruka kuharima koje se natječu da nama sucima što strastvenije prenose priče o svojim, jer kad stvaraju ili prezentiraju svoje kreacije one moraju objedinjavati emocije i strast, baš kao da pjevate pjesmu. Mi suci želimo biti oduševljeni tom hranom. Međutim, zalažem se i da mlađe generacija nose odgovarajuće uniforme, cipele, posebne kuharske bluze za natjecanje. Drugim riječima, da imaju pravilnu odjeću i higijenu” – poručio je ovaj kulinarski sudac s Mauricijusa, otočke države u jugozapadnom Indijskom oceanu.
Alan Payen smatra da je ŠKMER-ov Biser Mora izvrsna platforma za napredovanje i educiranje kuhara u regiji, te gaji, kako je kazao, iznimno veliko poštovanje prema tom djelu utemeljitelja Mira Bogdanovića.
“Iz godine u godinu ova manifestacija raste sa sve većim brojem međunarodnih natjecatelja, a posljednja izdanju su vrlo zoran dokaz uspjeha. I interakcija međunarodnih sudaca na ovom natjecanju daju dodanu vrijednost događaju. Za mene je velika čast biti ŠKMER-ov član i ambasador. Ponosan sam što nosim bluzu ove udruge ” – zaključio je Payen koji je, osim suđenja, na Biseru mora predstavljao i specijalitete svoje države.

Marc Pavel

Italija / Italy

Marc Pavel….ŠKMER-ov je ambasador za Italiju i vjerni član udruge od 2009. godine. Prošao je brojna natjecanja i druženja s kuharima diljem regije, sudjelovao u organizaciji gastro manifestacija, osvajao nagrade te uvelike doprinio promociji talijanske kuhinje u Sloveniji, posebice njegovog tršćanskog kraja. Hotelijersko-turističku školu završio je 1993. godine u Trstu, a potom i niz usavršavanja kako bi se približio svom uzoru talijanskom kuharskom virtuozu Morenu Cedroniju, kojem je, dodajmo, restoran Madonnina del Pescatore u Senigalliju kraj Ancone svojevremeno ponio prestižnu švedsku nagradu Kungsfenan za najbolji riblji restoran na svijetu

Marc Pavel je radio u ugostiteljskoj školi gdje je susreo brojne kuharske prvake svoje zemlje, a u međuvremenu i sam je odlučio pokazati što zna van granica Italije.

“Sudjelovao sam na natjecanjima od Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije do Turske, a za mene su sva jednako važna jer nose svako svoju posebnu priču. Osvojio sam mnoštvo nagrada, a što je još važnije skupio bogato iskustvo i puno lijepih uspomena natječući se i družeći s iznimnim chefovima. Danas je moja želja da stečeno iskustvo prenosim na mlađe kolege. Inače, ovaj posao sam zavolio kao dijete i to kad sam pomogao susjedi praviti slastice. Od tada ljubav prema kuhanju samo raste…Godinama sam radio u školi Expomittelata u Trstu gdje smo promovirali proizvode naše regije. Tu sam imao sreću upoznati velike kuharske zvijezde, raditi s njima, pa i “ukrasti” njihove tajne – dometnuo je Pavel.

Kasnije je radio i kao savjetnik u restoranu dok nije ostvario san i otvorio svoj restoran. No, želja za promjenom i usavršavanjem dovela ga je u talijanski pasta bar u Ljubljani gdje danas vodi kuhinju i promovira više od dvadeset vrsta tjestenina svih oblika, tipova i okusa.

Nikolay  Baratov

Nikolay Baratov

Ruska Federacija / Russian Federation
Roman David Tauber

Roman David Tauber

Poljska / Poland
Josip Carević

Josip Carević

Austrija /Austria
Maria Shramko

Maria Shramko

Island / Iceland
Gary Filbey

Gary Filbey

Ujedinjeno Kraljevstvo / United Kingdom
Aggelos Ypokamisas

Aggelos Ypokamisas

Grčka / Greece