Dječje kuharske radionice “Želim jesti zdravo!”

Zdravi recepti za djecu
Za bolje rezultate pretraživanja unesite samo glavni sastojak npr. tikvice

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija organiziraju u kuharskom kabinetu ŠKMER Kuharske Akademije projekt „Želim jesti zdravo“. Projekt „Želim jesti zdravo!“ organiziran je za djecu u dobi od 6. do 14. godine s područja Splitsko-dalmatinske županije i provodi se od 2008. godine. Djeci se na zanimljiv način predstave zdrave namirnice od kojih oni zajedno s kuharima pripremaju zanimljive obroke, te ih zajedno degustirali.  Djeca prvi put probaju neka jela od namirnica koje prije nisu voljeli ili nisu uopće imali priliku probati. Kod kući prenose znanje koje su usvojili i zajedno s obitelji pripremaju zdrava jela koja su pripremala na radionici i isprobavaju neke druge kombinacije.

Cilj projekta je na zanimljiv i nesvakidašnji način približiti djeci zdravu hranu, uvođenje poželjnih namirnica u svakodnevnu prehranu, te smanjiti konzumaciju nezdrave (fastfood) hrane. Također se osvještava i njeguje važnost i blagotvorni učinak dalmatinske prehrane, utječe se na poboljšanje zdravlja korisnika, usvajanje zdravih navika, stvaraju radne navike i osjećaj važnosti osobnog doprinosa u pripremi kvalitetnog – ukusnog i zdravog obroka, te uči o pravilnom odabiru i kombinaciji namirnica.

U sklopu ovog projetka osmislili smo novu aktivnost koja se odnosi na online video tutorijale na koje će se djeca moći pretplatiti i online učiti kuhati. Za ovaj projekt pripremili smo 30 online radionica koje uključuju 30 obroka (ručak + večera) na bazi kuhanja raznolikih zdravih obroka, koje bi dejca pripremati sami ili zajedno s roditeljima.

Na ovaj način u dječju svakodnevnicu, gdje djeca previše vremena provode na mobitelima, računalima i ostaloj tehnologiji, donosimo edukativan i zanimljiv sadržaj koji će im pomoći da promjene svoje prehrambene navike i nauče kako zdravije živjeti.

Rezultati projekta su potvrdili da ovakav način predstavljanja namirnica i samo sudjelovanje djece u pripremi obroka utječe na to da oni počnu mijenjati  prehrambene navike i stil života. Prema anketama napravljenim nakon provedbe projekta utvrđeno je da je 40 % djece koja su sudjelovala na radionicama u svojoj prehrani koriste namirnice koje su obrađivali na kulinarskoj radionici i da od istih pripremaju različita jela sa svojim ukućanim