Dječje kuharske radionice “Želim jesti zdravo!”

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija organiziraju u kuharskom kabinetu ŠKMER Kuharske Akademije projekt „Želim jesti zdravo“. Projekt „Želim jesti zdravo!“ organiziran je za djecu u dobi od 6. do 14. godine s područja Splitsko-dalmatinske županije i provodi se od 2008. godine. Djeci se na zanimljiv način predstave zdrave namirnice od kojih oni zajedno s kuharima pripremaju zanimljive obroke, te ih zajedno degustirali.  Djeca prvi put probaju neka jela od namirnica koje prije nisu voljeli ili nisu uopće imali priliku probati. Kod kući prenose znanje koje su usvojili i zajedno s obitelji pripremaju zdrava jela koja su pripremala na radionici i isprobavaju neke druge kombinacije.

U  projekt su uključena djeca predškolske i školske dobi (od 6 do 14 godina) što obuhvaća 1.200 djece s područja Splitsko – dalmatinske županije. Kranij cilj projekta je na zanimljiv i nesvakidašnji način približiti djeci zdravu hranu, uvođenje poželjnih namirnica u svakodnevnu prehranu, te smanjiti konzumaciju nezdrave (fastfood) hrane. Također se osvještava i njeguje važnost i blagotvorni učinak dalmatinske prehrane, utječe se na poboljšanje zdravlja korisnika, usvajanje zdravih navika, stvaraju radne navike i osjećaj važnosti osobnog doprinosa u pripremi kvalitetnog – ukusnog i zdravog obroka, te uči o pravilnom odabiru i kombinaciji namirnica.

Rezultati projekta su potvrdili da ovakav način predstavljanja namirnica i samo sudjelovanje djece u pripremi obroka utječe na to da oni počnu mijenjati  prehrambene navike i stil života. Prema anketama napravljenim nakon provedbe projekta utvrđeno je da je 40 % djece koja su sudjelovala na radionicama u svojoj prehrani koriste namirnice koje su obrađivali na kulinarskoj radionici i da od istih pripremaju različita jela sa svojim ukućanim