Dani pršuta i vina – Vrgorac

U autentičnom doživljaju  gradskog parka u Vrgorcu, začinjeni pršutom, vinom i ostalim domaćim proizvodima, puni ritma i sadržaja održava se gastro manifestacija Dani Dalmatinskog pršuta i vina koja uključujuje raznoliku sajamsku ponudu i bogat zabavni i folklorni program.

Na manifestaciji svake godine predstavaljaju  se razni izlagači s obiljem domaćih proizvoda, sve uz popratni bogat zabavni program i šušur, a tradicionalna jela bazirana na namirnicama vrgorskog kraja sve tri večeri kuha ŠKMER-ova međunarodna reprezentacija. U svemu velika su potpora našim kuharima su učenici i nastavnici Srednje škole “Tin Ujević”, Vrgorac.

“Nekoliko tisuća posjetitelja te 40 izlagača jasan su dokaz kako su Dani Dalmatinskog pršuta i vina jedna od najboljih fešta pršuta i vina u Dalmaciji. Titula Grada Dalmatinskog pršuta i vina koju naš Vrgorac s ponosom nosi svake nas godine potiče na još kvalitetniju organizaciju, još sadržajniji program i još bogatiju ponudu onog najboljeg što vrgorski kraj nudi. Veliki interes svih posjetitelja i pohvale za dobar program samo su još jedan poticaj da sljedeće godine ovu manifestaciju dignemo na još višu razinu“, izjavila je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca.

Vrgorac svake godine ugosti brojne proizvođače, izlagače i posjetitelje koji se na jednom mjestu okupe kako bi uživali u vrhunskom pršutu i drugim mesnim delicijama, iznimnim vinima te ostalim domaćim proizvodima poput jagoda, trešanja, češnjaka, luka, meda i koječega drugog što se teško može nabaviti u gradovima uz more, a da dolazi s malih seoskih imanja. Osim toga, mogle su se kušati autohtone vrgorske vinske sorte Zlatarica Vrgorska i Trnak koje su vinari posljednjih godina zahvaljujući novom pristupu osovili u vrhunska vina, a njihov uzlet u stopu sve više počinju slijediti vinari iz BiH te drugih mjesta dalmatinskog zaleđa koji su se predstavili na manifestaciji sa svojim edicijama vrhunskih vina. Dodajmo da je ova manifestacija ključna i za promociju zaštićenog Dalmatinskog pršuta, kojeg više od 70 posto se proizvodi u vrgorskom kraju, a tu je smještena i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi.