BISER MORA 2021 – 1. dan…Manifestaciju smo započeli prezentacijama tradicionalnih specijaliteta regije i kaštelanskim vinima Matela

image_print

29.lipnja 2021. Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač

XVI. Biser mora, međunarodni festival i najveće natjecanje kuhara u regiji, započeo je u subotu u Svpetrvs hotelima prezentacijama jela i radnicom pripreme bračke janjetine. Uspostavljen je RCK korner Split, mjesto za brojne master classove te gdje se mogu informirati budući srednjoškolci, kao i odrasli koji se žele prekvalificirati u nova u zanimanja sektoru turizma i ugostiteljstva prema stvarnim potrebama poslodovaca.

Imali smo prilike kušati tradicionalna jela Vodenice, restorana na splavi u starom dijelu Beograda. Vlasnik Nenad Živanović, poznat je i kao organizatori Fish Festa Beograd, velike gastronomsko i kulturno-zabavne manifestacija koja od 2007. godine okuplja majstore pripreme riječnih specijaliteta. Njegov time pripremo je leskovačku mućkalicu i gibanicu, poslužio čvarke i domaći kajmak, a uz to su se kušala vrhunska vina kašetalanskog vinara Matele.

– Vodenica je prvi restoran na splavi u starom dijelu Beograda, osnovan još 1986. godine. U početku smo bili usidreni na Adi Ciganliji, a zatim smo se preselili na ušće rijeke Save u Dunav, odmah podno tvrđave Kalemegdan. Ponajprije smo riblji restoran i nudimo autentičnu dunavsku hranu, a onda i druge domaće specijalitete kao što nezaobilazna leskovačka mućkalica koja je bila vrlo omiljena na našim predsatvljanjima na Biseru mora. Restoran je ime dobio prema 400 godina starim hrastovim gredama iz jedne stare vodenice koje su ugrađene u splav – poručio je  Živanović.

Nakon njih u poslijepodnevnim satima upriličen je master class bračke janjetine restorana Lovrečina iz uvale između Postira i Pučišća. Radi se o objektu koji u sezoni privlači goste kuhinjom chefa Miloša Miloševića, a dio je hotela Lipa iz Postira, gdje, osim internacionalne kuhinje, možete kušati domaće specijalitete ekološke proizvodnje uz izbor kvalitetnih i vrhunskih vina.

-Restoran se nalazi uz jedinu pješčanu plažu na otoku, a čim sjednete na terasi, imati ćete najljepši pogled na plažu i Omiš, obalni gradić preko mora. Kombinacija je elegantog dekora i ambijenta mediteranskog ugođaja s sofisticiranim blagovaonom – istaknuli su iz Lovrečine.

Chef Milošević poslužio je mariniranu bračku janjetinu u medu i majčinoj dušici i brački ovčji sir.

Dodajmo, uzgojem bračke janjetine od pasmine pramenka, na otoku se bavi 300-ak obiteljskih gospodarstava, pa su Bračani kroz stoljeća svoju gastronomiju usmjerili ka janjetini. Od davnina na otočkim trepezama je vitalac – autohtono bračko jelo od iznutrica janjčića na mlijeku i uvršteno na popis nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Tu je i janjetina na špicu, janjac na ražnju, lešo ili ispod peke. Butalac se ponovo vraća na trpeze, a “na žlicu” nezaobilazni su janjetina s bižima, janjeće tripice ili tingul, kao i zaboravljenio jelo bračka šoškica.

Biser mora 2021. je organiziran u sklopu provedbe projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, UP.03.3.1.05.0002 , financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, nositelj projekta Turističko – ugostiteljska škola, Split.

image_print