Azijski recept Steve Karapandže za rezance s kozicama

Kuhani rezanci (mein, miàn, noodles) jedan su od ključnih sastojaka kineske kuhinje, a kroz stoljeća postali su neizostavni i u gastronomiji Koreje, Japana , Filipina, Tajlanda, Kambodže, Vijetnama. Naziv miàn odnosi se na širok raspon rezanaca napravljenih od pšeničnog brašna, soli, vode i povremeno jaja, a razlikuju se po boji, duljini, teksturi i stilu kuhanja.

Mogu se pronaći u stotinama varijacija, drukčije se pripremaju od regije do regije, a prvi nalazi ovog kineskog jela datiraju od prije 4 tisuće godina. Pronađeni su u blizini Žute rijeke u Kini. Prvi, pak, pisani zapisi o rezancima su iz vremena dinastije Istočni Han koja je Kinom vladala između 25. i 200. godine. U vrijeme dinastije Song (960.-1279. AD), rezanci su se mogli kupiti u velikim kineskim gradovima u trgovinama, a pred vama je kućni recept legendarnog Steve Karapandže s azijske radionice koju je vodio za ljubitelje kuhanja u ŠKMER Kuharskoj Akademiji 2020. godine.

Recept nudle s kozicama i povrćem

Sastojci:

250 g širokih rezanaca (možete koristiti gotove tagliatelle)

300 g očišćenih repova kozica ili škampa

luk

mrkva

paprika

svježa ljuta papričica

5 režanja češnjaka

100 g soja klica

5-6 listova kineskog kelja

50 g đumbir svježi

vezica peršina

6-7 shiitake gljiva

soja sos

1 dl ulja od kikirikija

sol

papar

Priprema:

Sve povrće narežite na štapiće. Wok zagrijte, pa ulijte ulje koje valja dobro zagrijati, pa dodajte očišćene repove kozica prerezani uzduž po pola te kratko i naglo propržite. Izvadite na toplo. Na ostatak masnoće dodajte luk narezan na listiće i pripremljeno narezano povrće. Umiješajte sjeckani češnjak, sitno nasjeckan đumbir i kolutiće ljute papričice. Na jakoj vatri sve naglo propržite, a povrće mora ostati čvrsto. Dodajte kineski kelj, soja klice i gljive. Sada vratite kozice, dodajte kuhanu tjesteninu, malo soja umaka, posolite i popaprite. Servirajte s nasjeckanim svježim peršinom.