Ambasadori

Ambasadori ŠKMER- a za razdoblje 2016-2020 sa zadaćom promocije aktivnosti i Bisera mora kao najvažnije manifestacije.

Anna Gasanova

Anna Gasanova

Ukrajina/Ukraine

Aambasadorica je ŠKMER-a za Ukrajinu te čelnica “Slobozhanska Culinary League” i izvanredni profesor na Državnom sveučilištu Kharkiv za prehrambenu tehnologiju. Specijalizacija su joj prehrana, tehnologija pekarskih proizvoda i peciva te stvaranje kvalitete hrane. Imamo sreću da je godinama i u našem timu međunarodnih sudaca na Biseru mora.
“Ponosna sam što sam dio ŠKMER-a tog snažnog kolektiva, a može se reći i dio obitelji koja doprinosi značajnom razvoju profesionalnih kvaliteta, pozitivnih promjena u mentalitetu mladih kuhara te spremnom da uvijek pomogne. Smatram da kuharima je veliko zadovoljstvo nastupiti na ŠKMER-ovom Biser moru kako bi predstavili i poboljšali svoje vještine, a posebice jer pri tom stječu nezaboravna iskustva i stvaraju uspomene i prijateljstva koje ih vraćaju ovoj manifestaciji iz godine u godinu” – rekla je Anna Gasanova.

Guido Debono

Guido Debono

Malta/Malta

Guido Debono, predsjednik Udruženja kuhara Malte sa skoro desetogodišnjim stažom, ove je godine prvi put stigao na Biser mora i to u svojstvu kulinarskog suca, a otišao je s Brača kao drag prijatelj i ŠKMER-ov ambasador za Maltu. Iza Debona je zavidna karijera u malteškim hotelima gdje je počeo raditi kao kuhar za umake još kao devetnaestogodišnjak 1968. godine po završetku školovanja na Catering Collegu, prvoj sustavnoj edukaciji za chefove te otočke države. Od tada brzo je napredovao do šefa kuhinja prestižnih hotelskih kuća (Ramla Bay Hotel, Verdala Hotel, Seabank Hotel), a sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća bio je zadužen i za okuse Round Hill Hotela na Jamajci. Desetljeće kasnije vodio je i kuhinju restorana Ta’Frenc na Gozu, poznatog širom svijeta po autentičnim okusima i vinskim listama na kojima se nalaze i vina tog drugog po veličini malteškog otoka. Od 1999.-2009. godine Guido Debono obnašao je dužnost predsjednika Malta and Cookery and food Association, organizacije koja je stoji iza brojnih festivala hrane i kulinarskih edukacija te države s niti pola milijuna stanovnika, a nalazi se u srcu Mediterana, pa tako u gastronomiji baštini sjeverno-afričke, talijanske i španjolske utjecaje. Potom je Debono prešao za prvog predsjednika Malta Chefs Society, a tu dužnost obnaša i danas. Nakon Bisera Mora, Debono nam se pridružio s drugim svjetskim chefovima na krstarenju jedrenjakom srednjodalmatinskim otocima koje su organizirale ovdašnje turističke zajednice u cilju promoviranja domaćih destinacija. Kako u posljednje vrijeme Debono se bavi i slikanjem, a ne samo kuhačom i kulinarskim natjecanjima, stigao je naslikati i sliku inspiriran Dalmacijom.

“Ne može se zaboraviti prijateljstvo i gostoljubivost kojima ste mi okružili za boravka u Hrvatskoj. Preporučujem svojim prijateljima neka posjete vašu zemlju, jer sam siguran da će im se svidjeti nebrojene mogućnosti koje nudite za odmor. Mene su posjeti Braču i tamošnji prizori inspirirali da se uhvatim i kista” – kazao je ovaj malteški nagrađivani master chef koji sudi na kulinarskim natjecanjima diljem svijeta od 2000. godine.

Stevo Karapandža

Stevo Karapandža

Kvarner i Istra, Hrvatska / Kvarner and Istria, Croatia
Goran Staničić

Goran Staničić

Makarsko primorje / Makarska Riviera
Vuksan Mitrović

Vuksan Mitrović

Crna Gora / Montenegro
Zoran Krsteski

Zoran Krsteski

Makedonija / Macedonia
Nenad Živanović

Nenad Živanović

Srbija /Serbia
Hamid Hadžić

Hamid Hadžić

Bosna i Hercegovina / Bosnia and Herzegovina
Emrah Koksal Sezgin

Emrah Koksal Sezgin

Turska / Turkey
Sokol Prenga

Sokol Prenga

Albanija / Albania

ŠKMER-ov je ambasador za Albaniju i jedan od vodećih chefova svoje zemlji, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice kao član žirija MasterChef Albania Junior. Kuharstvo je počeo proučavati od zapisa talijanskog pisca Pellegrina Artusija (1820-1911), autora kultne kuharice La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Znanost u kuhinji i umjetnost dobrog jedenja), te začetnika moderne francuske kuhinje Auguste Escoffiera (1846 -1935). Potonji je autor jednog najvažnijih kulinarskih udžbenika”Le Guide Culinaire”, chef koji je uveo “a la carte” sustav narudžbi u restoranima te se borio da žene smiju jesti na javnim mjestima.

No, pravi Sokolov učitelj kuhinja je njegova baka koja ga je uputila u tajne domaće kuhinje, a zvanje je dobio u Kulinarskoj školi u rodnoj mu Tirani nakon čega je radio i iskustva stjecao diljem Europe. Od 1991. godine kuhao je u nizu lokala u Tirani, između ostalih u restoranima Piazza, Tiepolo, Sky Club i kuhinji Mondial Hotela. Zatim je Prenga usavršio grčku kuhinju i jezik u atenskim restoranima El Sabor i Oinoapagoreusi, a pa se otisnuo u Visaandeschelde riblji restoran u Amsterdamu, a kasnije i u čokolateriju Unlimited Delicious u istom gradu. Vraća se u Albaniji i 2007. pokreće svoj posao s cateringom, slastičarnicom i restoranom, te za prigode sprema delicije za Američku ambasadu u Tirani. Počinje se baviti i ugostiteljskim konzaltingom, ali i sustavnom promocijom tradicionalne albanske kuhinje u svijetu, posebice kroz organizaciju Shije Shqiptare koju je osnovao 2016. godine.

“Moja se kulinarska filozofija neprestano mijenjala s vremenom. Radio sam klasičnu, mediteransku, suvremenu kuhinju, a i uvijek u nastojanju da bude jednostavnija priprema hrane koja poštuje namirnicu i čuva njezinu esenciju. U posljednje vrijeme putujem sjeverom i jugom Albanije, proučavam autentična jela i namirnice koje su mnogima nepoznate. Također, promoviram našu nacionalnu kuhinju po Europi, a za iduću godinu planiram izdati knjigu recepata Albanije za ” fine dining” restorane” – naveo je Prenga koji je član SKMER-a postao na drugom Biseru mora održanom u Makarskoj.

Od tada često ga vidimo na ovoj manifestaciji koja se preselila na Brač gdje redovito održava masterclassove i prezentacije albanske kuhinje.

Anil Grover

Anil Grover

Indija / India
Marc Pavel

Marc Pavel

Italija / Italy

Vjerni je član udruge od 2009. godine. Prošao je brojna natjecanja i druženja s kuharima diljem regije, sudjelovao u organizaciji gastro manifestacija, osvajao nagrade te uvelike doprinio promociji talijanske kuhinje u Sloveniji, posebice njegovog tršćanskog kraja. Hotelijersko-turističku školu završio je 1993. godine u Trstu, a potom i niz usavršavanja kako bi se približio svom uzoru talijanskom kuharskom virtuozu Morenu Cedroniju, kojem je, dodajmo, restoran Madonnina del Pescatore u Senigalliju kraj Ancone svojevremeno ponio prestižnu švedsku nagradu Kungsfenan za najbolji riblji restoran na svijetu

Marc Pavel je radio u ugostiteljskoj školi gdje je susreo brojne kuharske prvake svoje zemlje, a u međuvremenu i sam je odlučio pokazati što zna van granica Italije.

“Sudjelovao sam na natjecanjima od Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije do Turske, a za mene su sva jednako važna jer nose svako svoju posebnu priču. Osvojio sam mnoštvo nagrada, a što je još važnije skupio bogato iskustvo i puno lijepih uspomena natječući se i družeći s iznimnim chefovima. Danas je moja želja da stečeno iskustvo prenosim na mlađe kolege. Inače, ovaj posao sam zavolio kao dijete i to kad sam pomogao susjedi praviti slastice. Od tada ljubav prema kuhanju samo raste…Godinama sam radio u školi Expomittelata u Trstu gdje smo promovirali proizvode naše regije. Tu sam imao sreću upoznati velike kuharske zvijezde, raditi s njima, pa i “ukrasti” njihove tajne – dometnuo je Pavel.

Kasnije je radio i kao savjetnik u restoranu dok nije ostvario san i otvorio svoj restoran. No, želja za promjenom i usavršavanjem dovela ga je u talijanski pasta bar u Ljubljani gdje danas vodi kuhinju i promovira više od dvadeset vrsta tjestenina svih oblika, tipova i okusa.