Ambasadori

Ambasadori ŠKMER- a za razdoblje 2016-2020 sa zadaćom promocije aktivnosti i Bisera mora kao najvažnije manifestacije.

Anna Gasanova

Anna Gasanova

Ukrajina/Ukraine

Aambasadorica je ŠKMER-a za Ukrajinu te čelnica “Slobozhanska Culinary League” i izvanredni profesor na Državnom sveučilištu Kharkiv za prehrambenu tehnologiju. Specijalizacija su joj prehrana, tehnologija pekarskih proizvoda i peciva te stvaranje kvalitete hrane. Imamo sreću da je godinama i u našem timu međunarodnih sudaca na Biseru mora.
“Ponosna sam što sam dio ŠKMER-a tog snažnog kolektiva, a može se reći i dio obitelji koja doprinosi značajnom razvoju profesionalnih kvaliteta, pozitivnih promjena u mentalitetu mladih kuhara te spremnom da uvijek pomogne. Smatram da kuharima je veliko zadovoljstvo nastupiti na ŠKMER-ovom Biser moru kako bi predstavili i poboljšali svoje vještine, a posebice jer pri tom stječu nezaboravna iskustva i stvaraju uspomene i prijateljstva koje ih vraćaju ovoj manifestaciji iz godine u godinu” – rekla je Anna Gasanova.

René van Sevenant

René van Sevenant

Francuska/France

Kuhanje između znanosti, ljubavi i francuske tradicije u najkraćim crtama opis je onog što je misija René Van Sevenanta, ŠKMER-ovog ambasadora za Francusku. Od početka rujna ovaj renomirani profesor kuharstva, autor i koautor niza kulinarskih udžbenika je u mirovini, no, kako, kaže nema namjeru stati podučavati i širiti horizonte o kuhinji svoje zemlje.

“Kuhanje sam krenuo učiti od oca moje bivše supruge u njegovom restoranu. Naime,u 26. godini života sam odlučio sebi postaviti nove izazove i napustiti svoje zvanje kemijskog inženjera. Preuzeo sam posao od punca te na bolji način od prijašnjeg krenuo koristiti svoje vještine i mogućnosti kako bih stvarao ljudima užitak. Ugostiteljstvo je odavno bilo upisano u povijest moje obitelji; roditelji, bake i djedovi nekad su bili vlasnici restorana, a kuharstvo specijalnost moje majke. Ono me oblikovalo od djetinjstva, utisnulo se u mene da sam od malih nogu znao prepoznati okuse i kvalitetu sastojaka. Također, moje je kuharstvo nastajalo i na utjecajima Auguste Escoffiera, autora “Kulinarskog vodiča” (1903) i drugih znalaca francuske kuhinje” – ispričao je Van Sevenant.

Podnio je tada ostavku na mjestu komercijalnog tehničkog inženjera znanstvene opreme, upravo kad mu je u tvrtki u kojoj je radio ponuđen položaj voditelja za Provansu, Alpe i Azurnu obalu. No, prevladala je želja da se vrati obiteljskim korijenima, da povrati izgubljeno vrijeme van kuhinje.

Kako bi bio prihvaćen od strane kolega, stekao je diplomu Francuske nacionalne kuhinje u roku šest mjeseci, dobivši tako stručnu potvrdu iz klasičnog kulinarstva.

“Zatim sam počeo učiti razne koncepte ugostiteljstva; od obiteljske gostionice, pariških pivovara, do visokokategornika poput hotela Richmond u Engleskoj i luksuznog hotela Bristol u Parizu, uz neprestanu razmjenu znanja s kolegama, učiteljima gastronomije” – naveo je Van Sevenant.

Nadahnuo se predvodnicima “nouvelle cuisine” krajem 1970-ih godina. Uzori su mi bili Michel Guerard, Alain Senderen, Gérard Vié, Emile Jung, Freddy Girardet, Paul Louis Messonnier, Dominique Nahmias kao i njihovi prethodnici koji su potakli taj uzlet francuske kuhinje. Također, napredovanju u ovom poslu privlačilo me je zadovoljstvo da mogu drugima priuštiti sreću, a isto tako tu je i taština, jer sam htio dokazati se kao najbolji” – rekao je.

Nedavno je završio dugu karijeru profesora kuhanja u Ugostiteljskoj školi “Emilie du Chatelet” u Serrisu u okolici Pariza. No, planova ima i dalje.

“Novi sam umirovljenik francuskog Ministarstva obrazovanja, zapravo od prvog rujna 2018. godine. Završio sam karijeru profesora u Serrisu, ali namjeravam i dalje prenositi ljubav prema dobrim okusima djeci kroz razigrane animacije u osnovnim školama, a istovremeno nastavljam graditi bogatu francusku kulinarsku tradiciju. Jedan od mojih trenutnih projekata je i podučavanje kuhanja za odrasle u Marne la Vallée. Zadovoljstvo mi je prenositi moju strast. Volim biti kreativan, iznenađivati tehnikama stvaranja jela i tako doživljaj kuhanja dovesti na emotivnu razinu” – istaknuo je René .

Kaže kako treba pomno pratiti proizvode, materijale i nova kuharska znanja koja se redovito pojavljuju, a kuharstvo doživljavati kao svojevrsnu alkemiju koja od kuhara traži vrhunsku tehniku, ali poznavanje i kontrolu pet ljudskih osjetila.

“Kuhanje je izvrstan prikaz nastajanja reda iz kaosa. Svi oni, koji iskreno kuhaju, poznaju onaj veličanstveni trenutak kad nekome pružimo senzacionalni okus i mi se sami osjećamo božanski, a istovremeno smo i ponizna karika u lancu ljubavi, dijeljenja i zajedništva” – kazao je Van Sevenant.

U ŠKMER je stigao na poziv Alme Harašić Bremec, voditeljice Kuharske akademije, i Željka Nevena Bremeca, predsjednika udruge. Upoznali su se tijekom njihova boravka u Francuskoj.

“Moj prijatelj i kolega Vladimir Vladić, profesor “posluživanja”, predstavio mi ih je tijekom njihovog boravka Parizu i posjeta Ugostiteljskoj školi u Serrisu. Pozvali su me zatim da u svojstvu promatrača dođem na Biser mora 2017. na Brač, a iduće godine sam tamo stigao sa svojim učenicima na natjecanje. Uveden sam kao član ŠKMER-a i postao ambasador udruge za Francusku. Kroz tu titulu nastavljam i suradnju s ŠKMER-om, kao i s učenicima Ugostiteljske škole u Serrisu pod vodstvom prof. Vladića” – poručio je René Van Sevenant.

U ŠKMER je stigao na poziv Alme Harašić Bremec, voditeljice Kuharske akademije, i Željka Nevena Bremeca, predsjednika udruge. Upoznali su se tijekom njihova boravka u Francuskoj.

“Moj prijatelj i kolega Vladimir Vladić, profesor “posluživanja”, predstavio mi ih je tijekom njihovog boravka Parizu i posjeta Ugostiteljskoj školi u Serrisu. Pozvali su me zatim da u svojstvu promatrača dođem na Biser mora 2017. na Brač, a iduće godine sam tamo stigao sa svojim učenicima na natjecanje. Uveden sam kao član ŠKMER-a i postao ambasador udruge za Francusku. Kroz tu titulu nastavljam i suradnju s ŠKMER-om, kao i s učenicima Ugostiteljske škole u Serrisu pod vodstvom prof. Vladića” – poručio je René Van Sevenant.

Guido Debono

Guido Debono

Malta/Malta

Guido Debono, predsjednik Udruženja kuhara Malte sa skoro desetogodišnjim stažom, ove je godine prvi put stigao na Biser mora i to u svojstvu kulinarskog suca, a otišao je s Brača kao drag prijatelj i ŠKMER-ov ambasador za Maltu. Iza Debona je zavidna karijera u malteškim hotelima gdje je počeo raditi kao kuhar za umake još kao devetnaestogodišnjak 1968. godine po završetku školovanja na Catering Collegu, prvoj sustavnoj edukaciji za chefove te otočke države. Od tada brzo je napredovao do šefa kuhinja prestižnih hotelskih kuća (Ramla Bay Hotel, Verdala Hotel, Seabank Hotel), a sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća bio je zadužen i za okuse Round Hill Hotela na Jamajci. Desetljeće kasnije vodio je i kuhinju restorana Ta’Frenc na Gozu, poznatog širom svijeta po autentičnim okusima i vinskim listama na kojima se nalaze i vina tog drugog po veličini malteškog otoka. Od 1999.-2009. godine Guido Debono obnašao je dužnost predsjednika Malta and Cookery and food Association, organizacije koja je stoji iza brojnih festivala hrane i kulinarskih edukacija te države s niti pola milijuna stanovnika, a nalazi se u srcu Mediterana, pa tako u gastronomiji baštini sjeverno-afričke, talijanske i španjolske utjecaje. Potom je Debono prešao za prvog predsjednika Malta Chefs Society, a tu dužnost obnaša i danas. Nakon Bisera Mora, Debono nam se pridružio s drugim svjetskim chefovima na krstarenju jedrenjakom srednjodalmatinskim otocima koje su organizirale ovdašnje turističke zajednice u cilju promoviranja domaćih destinacija. Kako u posljednje vrijeme Debono se bavi i slikanjem, a ne samo kuhačom i kulinarskim natjecanjima, stigao je naslikati i sliku inspiriran Dalmacijom.

“Ne može se zaboraviti prijateljstvo i gostoljubivost kojima ste mi okružili za boravka u Hrvatskoj. Preporučujem svojim prijateljima neka posjete vašu zemlju, jer sam siguran da će im se svidjeti nebrojene mogućnosti koje nudite za odmor. Mene su posjeti Braču i tamošnji prizori inspirirali da se uhvatim i kista” – kazao je ovaj malteški nagrađivani master chef koji sudi na kulinarskim natjecanjima diljem svijeta od 2000. godine.

Stevo Karapandža

Stevo Karapandža

Kvarner i Istra, Hrvatska / Kvarner and Istria, Croatia
Branko Ognjenović

Branko Ognjenović

Središnja Hrvatska / Central Croatia
Goran Staničić

Goran Staničić

Makarsko primorje / Makarska Riviera
Iztok Legat

Iztok Legat

Slovenija / Slovenia
Vuksan Mitrović

Vuksan Mitrović

Crna Gora / Montenegro
Zoran Krsteski

Zoran Krsteski

Makedonija / Macedonia
Nenad Živanović

Nenad Živanović

Srbija /Serbia
Hamid Hadžić

Hamid Hadžić

Bosna i Hercegovina / Bosnia and Herzegovina
Emrah Koksal Sezgin

Emrah Koksal Sezgin

Turska / Turkey
Sokol Prenga

Sokol Prenga

Albanija / Albania

ŠKMER-ov je ambasador za Albaniju i jedan od vodećih chefova svoje zemlji, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice kao član žirija MasterChef Albania Junior. Kuharstvo je počeo proučavati od zapisa talijanskog pisca Pellegrina Artusija (1820-1911), autora kultne kuharice La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Znanost u kuhinji i umjetnost dobrog jedenja), te začetnika moderne francuske kuhinje Auguste Escoffiera (1846 -1935). Potonji je autor jednog najvažnijih kulinarskih udžbenika”Le Guide Culinaire”, chef koji je uveo “a la carte” sustav narudžbi u restoranima te se borio da žene smiju jesti na javnim mjestima.

No, pravi Sokolov učitelj kuhinja je njegova baka koja ga je uputila u tajne domaće kuhinje, a zvanje je dobio u Kulinarskoj školi u rodnoj mu Tirani nakon čega je radio i iskustva stjecao diljem Europe. Od 1991. godine kuhao je u nizu lokala u Tirani, između ostalih u restoranima Piazza, Tiepolo, Sky Club i kuhinji Mondial Hotela. Zatim je Prenga usavršio grčku kuhinju i jezik u atenskim restoranima El Sabor i Oinoapagoreusi, a pa se otisnuo u Visaandeschelde riblji restoran u Amsterdamu, a kasnije i u čokolateriju Unlimited Delicious u istom gradu. Vraća se u Albaniji i 2007. pokreće svoj posao s cateringom, slastičarnicom i restoranom, te za prigode sprema delicije za Američku ambasadu u Tirani. Počinje se baviti i ugostiteljskim konzaltingom, ali i sustavnom promocijom tradicionalne albanske kuhinje u svijetu, posebice kroz organizaciju Shije Shqiptare koju je osnovao 2016. godine.

“Moja se kulinarska filozofija neprestano mijenjala s vremenom. Radio sam klasičnu, mediteransku, suvremenu kuhinju, a i uvijek u nastojanju da bude jednostavnija priprema hrane koja poštuje namirnicu i čuva njezinu esenciju. U posljednje vrijeme putujem sjeverom i jugom Albanije, proučavam autentična jela i namirnice koje su mnogima nepoznate. Također, promoviram našu nacionalnu kuhinju po Europi, a za iduću godinu planiram izdati knjigu recepata Albanije za ” fine dining” restorane” – naveo je Prenga koji je član SKMER-a postao na drugom Biseru mora održanom u Makarskoj.

Od tada često ga vidimo na ovoj manifestaciji koja se preselila na Brač gdje redovito održava masterclassove i prezentacije albanske kuhinje.

Anil Grover

Anil Grover

Indija / India

Alan Payen

Mauricijus / Mauritius

Renomirani je chef i kuharski sudac s Mauricijusa. Osim što je ambasador ŠKMER-a za svoju zemlju, on zastupa i WCWB-a ( World Chef Without Borders) diljem svijeta, licencirani je WACS-ov sudac i počasni član mnogih kulinarskih udruga u različitim zemljama
Zanimljivo je da je Payen radio u banci 13 godina, sve dok nije odlučio postati kuhar i voditelj restorana “Le Bon Voix”. Time se bavio 25 godina do mirovine. Osnivač je i udruge Kuhinja i vina, a kao član sudačkih žirija sudjelovao je na više od 40 nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Član je svjetske asocijacije Disciples Escoffiera i bivši predsjednik Mauritius Chefs Association koima se pridružio 1998. godine.
“Moja je osobna poruka kuharima koje se natječu da nama sucima što strastvenije prenose priče o svojim, jer kad stvaraju ili prezentiraju svoje kreacije one moraju objedinjavati emocije i strast, baš kao da pjevate pjesmu. Mi suci želimo biti oduševljeni tom hranom. Međutim, zalažem se i da mlađe generacija nose odgovarajuće uniforme, cipele, posebne kuharske bluze za natjecanje. Drugim riječima, da imaju pravilnu odjeću i higijenu” – poručio je ovaj kulinarski sudac s Mauricijusa, otočke države u jugozapadnom Indijskom oceanu.

Marc Pavel

Marc Pavel

Italija / Italy

Vjerni je član udruge od 2009. godine. Prošao je brojna natjecanja i druženja s kuharima diljem regije, sudjelovao u organizaciji gastro manifestacija, osvajao nagrade te uvelike doprinio promociji talijanske kuhinje u Sloveniji, posebice njegovog tršćanskog kraja. Hotelijersko-turističku školu završio je 1993. godine u Trstu, a potom i niz usavršavanja kako bi se približio svom uzoru talijanskom kuharskom virtuozu Morenu Cedroniju, kojem je, dodajmo, restoran Madonnina del Pescatore u Senigalliju kraj Ancone svojevremeno ponio prestižnu švedsku nagradu Kungsfenan za najbolji riblji restoran na svijetu

Marc Pavel je radio u ugostiteljskoj školi gdje je susreo brojne kuharske prvake svoje zemlje, a u međuvremenu i sam je odlučio pokazati što zna van granica Italije.

“Sudjelovao sam na natjecanjima od Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije do Turske, a za mene su sva jednako važna jer nose svako svoju posebnu priču. Osvojio sam mnoštvo nagrada, a što je još važnije skupio bogato iskustvo i puno lijepih uspomena natječući se i družeći s iznimnim chefovima. Danas je moja želja da stečeno iskustvo prenosim na mlađe kolege. Inače, ovaj posao sam zavolio kao dijete i to kad sam pomogao susjedi praviti slastice. Od tada ljubav prema kuhanju samo raste…Godinama sam radio u školi Expomittelata u Trstu gdje smo promovirali proizvode naše regije. Tu sam imao sreću upoznati velike kuharske zvijezde, raditi s njima, pa i “ukrasti” njihove tajne – dometnuo je Pavel.

Kasnije je radio i kao savjetnik u restoranu dok nije ostvario san i otvorio svoj restoran. No, želja za promjenom i usavršavanjem dovela ga je u talijanski pasta bar u Ljubljani gdje danas vodi kuhinju i promovira više od dvadeset vrsta tjestenina svih oblika, tipova i okusa.

Nikolay Baratov

Ruska Federacija / Russian Federation

Potpredsjednik je Ruske kulinarske federacije i ŠKMER-ov ambasador za Rusiju, danas slavi rođendan. Dodajmo da je i WACS-ov međunarodni kulinarski sudac i iskusni profesionalni novinar na području gastronomije. Član je brojnoh međunarodne strukovnih udruge. Od 2006. do 2012. bio je glavni urednik gastronomskog časopisa BBQ, koji je poslom obišao više od 60 zemalja širom svijeta, te je autor pet kuharica. Ujedno je autor i voditelj više od 100 kulinarskih televizijskim emisija. Bio je u žiriju Bisera mora 2017., te domaćin SKMER-u u Rusiji na studijskim putovanjima prilikom kojih je prezentirana mediteranska kuhinja.

 

Roman David Tauber

Roman David Tauber

Poljska / Poland
Josip Carević

Josip Carević

Austrija /Austria
Maria Shramko

Maria Shramko

Island / Iceland
Gary Filbey

Gary Filbey

Ujedinjeno Kraljevstvo / United Kingdom
Aggelos Ypokamisas

Aggelos Ypokamisas

Grčka / Greece