ŠKMER PRAVILA PRIVATNOSTI

Pravilnik o zaštiti privatnost Udruge ŠKMER

Ova web stranica prikuplja neke osobne podatke od svojih korisnika.

Vlasnik i kontrolor podataka
ŠKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija)
M. Getaldića 20A
kontakt e-mail: info@skmer.hr
Adresa naše web-stranice je: http://www.skmer.hr.

Hvala što upotrebljavate web stranicu Udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (u daljnjem tekstu ŠKMER)

Mi poštujemo Vašu privatnost i cilj nam je zaštiti osobne informacije dobivene od Vas. Pravilima o privatnosti određuje se i regulira na koji način Udruga ŠKMER upotrebljava i štiti informacije koje dajete kada koristite ovu web stranicu. Mi štitimo vašu privatnost. Kada date neke podatke po kojima vas je moguće prepoznavati prilikom korištenja ove web stranice, onda možete biti sigurni da će se ti podaci upotrebljavati u skladu s ovom izjavom o privatnosti.

Udruga ŠKMER može raditi izmjene ove izjave, te će u tom slučaju ažurirati ovu stranicu. Trebali biste provjeriti ovu stranicu povremeno, kako biste se osigurali da ste suglasni sa svim izmjenama i dopunama. Slanjem podataka s kontakt formi koje se nalaze na našim stranicama, a koje ste ispunili, slažete se s korištenjem osobnih podataka po čl 5 NN 130/11 Zakona o zaštiti osobnih podataka kao i po General Data Protection Regulation (GDPR).

Na ovim web stranicama mogu se prikupljati sljedeće informacije: ime i prezime, kontakt informacije, osobni podaci uključujući e-mail adresu, ostale podatke o pregledima i interesima te ostale nama relevantne podatke.

Prikupljanje i korištenje vaših osobnih podataka

Udruga ŠKMER poštuje vašu privatnost te obrađuje vaše osobne podatke pošteno i zakonito.

Vaša privola

Vaše osobne podatke obrađujemo i koristimo samo na temelju vaše privole – slobodno danog i izričitog očitovanja da osobne podatke koje ste nam učinili dostupnima registracijom i korištenjem webstranice obrađujemo u svrhu određenu ovim Pravilima zaštite privatnosti. Vašu privolu zatražit ćemo prilikom popunjavanja odgovarajućeg obrasca dostupnog na web stranicama udruge ŠKMER.  Bez privole osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati u slučajevima određenima zakonom.

Obrada osobnih podataka

Prikupljene osobne podatke spremamo u elektroničkom obliku te u svrhu zaštite primjenjujemo odgovarajuće tehničke, organizacijske i kadrovske mjere zaštite osobnih podataka i procedure kako bismo spriječili da se osobnim podacima koji nisu dostupni ostalim korisnicima portala ne bi neovlašteno pristupalo te da bi osigurali da se koriste u skladu sa svrhom obrade.

Načini prikupljanja podataka

Osobni podaci se prikupljaju na jedan od sljedećih načina:

  • Izravno od pojedinca –podaci dostavljeni prijavom za edukacije i članstvo u Udruzi,  telefonskim razgovorom sa pojedincem
  • Neizravno – podaci koji su javno dostupni na internetskim stranicama koje ne pripadaju Udruzi (npr. objave na društvenim mrežama, otvorenim forumima), podaci dobiveni korištenjem kolačića, poveznica i sličnih tehnologija

Koje informacije prikupljamo:

  • Ime i prezime ( samo u kontakt formama)  – za kontakt s korisnicima usluga i članovima Udruge
  • E-mail adresa ( samo u kontakt formama)  – za kontakt s korisnicima usluga i članovima Udruge
  • Datum rođenja (u kontakt formi za članstvo u Udruzi)
  • OIB (u kontakt formi za članstvo u Udruzi) – za potrebe baze članova Udruge
  • Adresa stanovanja (u kontakt formi za članstvo u Udruzi) – za potrebe baze članova Udruge
  • Grad (u kontakt formi za članstvo u Udruzi) – za potrebe baze članova Udruge
  • Telefon/mobitel ( samo u kontakt formama) -za kontakt s korisnicima usluga i članovima Udruge
  • IP adresa (browser cookies) – služi za obradu statistika posjećenosti
  • Geo lokacija (browser cookies) – služi za obradu statistika posjećenosti
  • Vrsta pretraživača (browser cookies) – služi za obradu statistika posjećenosti
  • Vrsta uređaja (browser cookies) – služi za obradu statistika posjećenosti

Poruke u elektroničkom obliku

Kada nam šaljete elektroničku poštu (e-mail) s vašim osobnim podacima po kojima vas je moguće identificirati, bez obzira na to radi li se o elektroničkoj pošti s pitanjem ili komentarom ili to činite putem obrasca koji se nalazi na web stranicama Udruge, a koji nam dostavljate elektroničkom poštom, mi te podatke koristimo samo u svrhu ispunjenja vaših zahtjeva. Možda ćemo vašu elektroničku poruku, odnosno obrazac, proslijediti drugim zaposlenicima Udruge ili dobavljačima kako bismo odgovorili na vaše pitanje, odnosno udovoljili vašem zahtjevu.

Zaštita osobnih podataka djece

Iako je Udruga orijentirana na informiranje cjelokupne javnosti, itekako smo svjesni da djeca zaslužuju posebnu zaštitu u svakom pogledu, pa tako i u pogledu zaštite osobnih podataka, budući oni mogu biti manje svjesni rizika i mogućih posljedica otkrivanja svojih podataka.

Sukladno članku 19., stavku 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018), Društvo po pitanju zaštite osobnih podataka, djecom smatra sve osobe mlađe od 16 godina, te ne traži niti prikuplja osobne podatke djece ili o njima bez suglasnosti nositelja roditeljske odgovornosti.

Stoga će Udruga poduzeti sve razumne napore, kako bi podatke koje dobije od djece obrađivalo samo uz suglasnost nositelja roditeljske odgovornosti.

Ako Udruga sazna da su mu poslani osobni podaci djece, ali bez valjane suglasnosti nositelja roditeljske odgovornosti, Udruga će u razumnoj mjeri nastojati učiniti sljedeće:

  • izbrisati te osobne podatke iz svojih datoteka što je prije moguće; i
  • osigurati, u slučaju da brisanje nije moguće, da se ti osobni podaci dalje ne koriste za bilo koju svrhu;
  •  te ih u svakom slučaju neće davati nijednoj trećoj strani.

Ako roditelj ili skrbnik ima pitanja vezana uz našu obradu osobnih podataka njihovog djeteta, neka nam se slobodno obrati koristeći pojedinosti u sljedećem odjeljku.

Pohranjivanje podataka

Osobni podaci obrađuju se i pohranjuju onoliko dugo koliko to zahtijeva svrha za koju su prikupljeni.

Nakon isteka razdoblja zadržavanja, osobni podaci će biti izbrisani. Stoga, pravo na pristup, pravo na brisanje, pravo na ispravljanje i pravo na prenosivost podataka ne može se provoditi nakon isteka razdoblja zadržavanja.

Zaštita podataka

Vodimo brigu da su vaši podaci sigurni. Osigurali smo fizičke i elektronske procedure za zaštitu i osiguravanje podataka koje prikupljamo, zbog sprječavanja nedozvoljenog pristupa ili otkrivanja Vaših podataka.

Udruga ŠKMER neće distribuirati vaše osobne podatke trećim stranama, osim ukoliko imamo vašu dozvolu ili smo po zakonu dužni to učiniti.

Digitalni marketing i newsletter

Udruga šalje promotivne materijale putem digitalnih komunikacijskih kanala pojedincima s kojima je u određenom trenutku ostvarilo nekakav oblik suradnje i koji su nam dali kontakt podatke za takav oblik komunikacije. Korisnici usluga Udruge imaju u svakom trenutku pravo onemogućiti uslugu primanja promotivnih materijala, a Udruga će omogućiti alate kako bi se pravo za brisanje iz baze podataka za slanje obavijesti provelo. Pravna osnova za obradu podataka u ove svrhe je legitiman interes Udruge.

Kontakt informacije, kao što su ime i e-mail adresa, su neophodne u slučaju kada želite koristiti usluge primanja promotivnih materijala od strane Udruge. Promotivni materijali  podrazumijevaju informacije o uslugama i posebnim ponudama te novostima (engl. newsletter).

Korisnik će biti obaviješten u trenutku prvog kontakta ili u bilo kojoj fazi vršenja usluge o korištenju njegovih podataka u svrhe digitalnog marketinga.

Mogućnost općenitog isključivanja nije dostupna za neke oblike ne marketinške komunikacije, primjerice za komunikaciju koja se odnosi na preuzimanje proizvoda, prodajne transakcije, dobitak u nagradnoj igri u kojoj ste sudjelovali, izjave o pridržavanju zakonskih obveza i (kad je to dopušteno zakonom).

Mjerenje posjećenosti i kolačići

Udruga ŠKMER upotrebljava Clicky analytics za mjerenje posjećenosti. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis sprema cookie, možete to zabraniti na sljedećem linku: https://clicky.com/optout

Kolačići (engl. cookies) omogućuju prikupljanje statističkih podataka o ponašanju korisnika na Internet stranicama (npr. na kojim dijelovima Internet stranice se korisnici zadržavaju najduže, a gdje najkraće), koji se Internet preglednik (npr. Internet Explorer, Opera, Safari, Google Chrome, Firefox) koristi i slično.

Kolačić je mali paket podataka poslan sa poslužitelja  na računalo korisnika, a služi kao anonimni identifikator. Svrha kolačića je poboljšanje korisničkog iskustva prilikom upotrebe Internet stranice. Kolačići na Internet stranicama Društva su anonimizirani te se ne koriste s ciljem pristupa korisničkim podacima ili kako bi se pratile aktivnosti korisnika nakon napuštanja.

Internet stranice Udruge prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica.

Ograničenje odgovornosti

Iako poduzimamo dostupne tehničke, organizacijske i kadrovske mjere u cilju sprečavanja neovlaštenog otkrivanja vaših osobnih podataka, ne možemo jamčiti da neki od osobnih podataka koje prikupljamo neće nikada biti slučajno otkriveni, suprotno odredbama ovih Pravila zaštite privatnosti. Do najveće mjere dopuštene zakonom isključujemo odgovornost za štetu nanesenu korisnicima ili trećim osobama slučajnim otkrivanjem osobnih podataka.

Budući da nemamo kontrolu nad osobnim podacima koje dostavljate prilikom pristupa ili korištenja drugih portala, odnosno izravno trećim osobama (npr. kod sudjelovanja u sponzoriranim aktivnostima), do najveće mjere dopuštene zakonom isključujemo odgovornost za štetu koja može nastati vama ili trećim osobama zbog dostavljanja osobnih podataka na taj način.

Vaša prava

Ako ste zabrinuti za Vaše podatke, imate pravo zatražiti pristup osobnim informacijama koje posjedujemo ili procesuiramo o vama. Imate pravo zatražiti od nas da ispravimo neispravnosti. U bilo koje vrijeme, možete tražiti od nas da prestanemo upotrebljavati vaše informacije za direktnu marketinšku uporabu.

Povlačenje pristanka –  brisanje osobnih podataka

Možete u cijelosti ili djelomično povući pristanak za korištenje odnosno zatražiti brisanje Vaših osobnih podataka u bilo kojem trenutku. Ovo ne uključuje bilo koje podatke koje smo obavezni držati za administrativne, pravne ili sigurnosne namjene. Vaši će podaci biti izbrisani po primitku zahtjeva za povlačenje putem e-maila: info@skmer.hr ili putem Zahtjeva za brisanje podataka (GDPR).

Nacionalno zakonodavstvo – Sve dokumente možete pogledati na internet stranicama Narodnih novina:

  • Ustav RH, članak 37 (“Narodne novine” 85/10 – pročišćeni tekst)
  • Zakon o zaštiti osobnih podataka (“Narodne novine” 106/12 – pročišćeni tekst)
  • Zakon o zaštiti osobnih podataka (“Narodne novine” 103/03)
  • Zakon o dopunama Zakona o zaštiti osobnih podataka (“Narodne novine” 118/06)
  • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osobnih podataka (“Narodne novine” 41/08)
  • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osobnih podataka (“Narodne novine” 130/11)
  • Uredba o načinu vođenja i obrascu evidencije o zbirkama osobnih podataka (“Narodne novine” 105/04)
  • Uredba o načinu pohranjivanja i posebnim mjerama tehničke zaštite posebnih kategorija osobnih podataka (“Narodne novine” 139/04)

EU Regulative