GRAND GOURMET 2017: Natjecanje konobara, barmena, barista, restorana i konoba

Natjecanja, edukacije, a uvijek i dobra druženja uz lokalne specijalitete, glavna su odlika Grand Gourmeta međunarodnog natjecanja koje se u organizaciji ŠKMER- a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) po treći put održava u hotelu Meteor. Od 07.11. – 10.11.2017. u ovom makarskom hotelu s četiri zvjezdice bit će pravo slavlje gastronomije i ugostiteljskih vještina na kojem će se okupiti oko 200 sudionika, a među njima preko stotinu natjecatelja iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Upriličit će se vrhunske edukacije, degustacije i školska natjecanja konobara, individualna nadmetanja barista i barmena, te timska borba za nagrade dalmatinskih konoba, kao i prestižnih restorana iz cijele regije.

U ponedjeljak, dan prije službenog početka Grand Gourmeta 2017, održana je konferencija za novinare. Medijima su se obratili Dražen Nemčić, zamjenik makarskog gradonačelnika, Tonči Lalić iz Turističke zajednice Grada Makarske, Josipa Kuzmanić iz hotela Meteor, Mario Pavić, predsjednik stručnog ocjenjivačkog žirija Grand Gourmeta, te Željko Neven Bremec i Alma Harašić Bremec u svojstvu organizatora.

“Sretan sam što vas mogu po treći put pozdraviti u Makarskoj na ovoj manifestaciji koja obogaćuje našu podsezonu. Mi se želimo prometnuti u turističko središte s pet zvjezdica, pa tako radimo na promociji i edukaciji ljudi koje rade u turizmu kroz ovakve manifestacije. Iznimno je bitno da je u nju uključena i naša Srednja strukovna škola koja će u budućnosti biti nositelj makarskog turizma – kazao je Dražen Nemčić, koji je natjecateljima poželio sreću i uspjeh na Grand Gourmetu u ime Grada Makarska i gradonačelnika Jure Brkana.

Hotela Meteor otvoren je 1983. godine, a najčešći su im agencijski gosti Šveđani, Nijemci i Norvežani. Raspolažu s 278 smještajnih jedinica koje su ove sezone bile rekordno popunjene. Direktorica Josipa Kuzmanić naglasila je kako hotel Meteor kani i dalje zdušno podržavati Grand Gourmet, budući da se radi o manifestaciji koja se bavi usavršavanjem i napretkom turističkih djelatnika.

“Upravo su ti ljudi ključ uspjeha u postizanje izvrsnosti usluge. I sudjelovanje učenika Srednje strukovne škole je izuzetno važno za naše poduzeće, kao i za turizam općenito da se populariziraju zanimanja, konobara, kuhara i turističkih djelatnika. Želim posebno zahvaliti organizatorima da je hotel Meteor domaćin ove hvalevrijedne manifestacije koja se poklapa sa sezonskim zatvaranjem našeg hotela. Mogu ustvrditi da je upravo ovo šlag na torti jedne jako uspješne sezone” – istaknula je Kuzmanić.

Okupljene je pozdravio i Tonči Lalić iz TZ Makarska, koji je također pozdravio sudjelovanje makarske Srednje strukovne škole. ŠKMER i Grand Gourmet smatra bitnim za daljnji razvoj ugostiteljskih djelatnosti, kao i za promociju Makarske.

“Ovo je manifestacija koja već ima tradiciju i nadamo se da će i dalje biti u Makarskoj, a ono što je ovdje najvažnije jest da se mladi ljudi educiraju, isto kao u biznisu i sportu. Smatram je ovo uspješan put za sve koji su došli, a mi ćemo uvijek stajati iza ovakvih manifestacija” – poručio je Lalić.

Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, naglasio je na konferenciji za novinare da Grand Gourmet iz godine u godine nastoji proširiti krug svojih partnera, te edukacijama istaknuti važnije segmente i proizvode vezane uz ugostiteljstvo.

“Upravo su dani turizma u Londonu (World Travel Market ), no nismo se ni mi dali smesti. Osim Makarske koja nas uvijek toplo dočeka, ove smo godine posegnuli i za drugim krajevima kako bi što raznovrsnije popunili naše večernje programe. Prve večeri Grand Gourmeta pokrovitelj je Turistička zajednica Vrgorca te ćemo imati prilike probavati tamošnja vina i pršute. Drugu večer imat ćemo otočku kužinu, a završna večer bit će u znaku Cetinske krajine uz alkare, alkarske koktele i tamošnje specijalitete. Danju ćemo itekako raditi; počinjemo s jutarnjim edukacijama na razne teme vezane uz ugostiteljstvo, a nakon toga u vrijeme ručka bit će natjecanja restorana, konoba i konobara. Osim toga, imamo i natjecanja barmena, barista, kao i razne atraktivne prezentacije” – rekao je Željko Neven Bremec.

Mario Pavić istaknuo je kako su ovogodišnje edukacije podignute na višu razinu jer su pozvani predavači i iz drugih zemalja. Također, hrvatska Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od ove godine podržava Grand Gourmet koji je uveden u njihov katalog usavršavanja, te će se sudjelovanje i uspjesi natjecatelja ubuduće bodovati pri stručnom napredovanju.

“Naš je motiv da populariziramo zanimanje konobar, nužnu sinergiju između njih i kuhara. Sutra otvaramo natjecanjem učenika ugostiteljskih škola koji će se natjecati u sinkroniziranom posluživanju što je novina i dokaz da se može posluživati gosta na drugačiji način. Osim timskih natjecanja restorana i konoba, imamo i individualno natjecanje profesionalnih konobara koji će posluživati pjenušce, crna i bijela vina, flambirati voće, pripremati tartar biftek pred gostom, te filetirati ribu pečenu u soli. Barmeni i baristi će se natjecati u pripremi dugih pića, koktela kao i onih à la carte – najavio je Pavić, predsjednik stručnog ocjenjivačkog žirija.

Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER-ove Kuharske akademije, istaknula je kako Grand Gourmet započinje u utorak u 10 sati “edukacijom o soli” Ivana Šimića, inovatora i vlasnika solane Ramovi u Krvavici kod Makarske koja proizvodi visokokvalietnu morsku sol bez dodataka, solne cvjetove i morsko ulje metodom vjetrosolana koju je sam patentirao.

” Dosezi Grand Gourmeta bez medija su višestruko manji, jer prenošenje onog što se ovdje događa jamči i uspješnost budućih turističkih sezona. Stoga, pozivamo predstavnike medija da odaberu svog predstavnika za gostujućeg člana ocjenjivačkog žirija na natjecanju restorana i konoba” – dodala je Harašić Bremec.

Dakle, prvog dana, osim spomenute edukacije o soli, Grand Gourmet donosi edukaciju o dalmatinskim vinima Vina Gašpar, vrgoračkog OPG-a koji je oživio drevnu, a umalo zaboravljenu sortu Zlatarica i plasirao je na tržište. Nakon njih održat će se radionica “Hrvatski pjenušci” koju će moderirati agencija Vino.like. Tom prilikom kušat će se Godiment – vinarije Stina, Pjenušac Grabovac i Rose Šember, domaći pjenušava vina različitih stilova. Poslijepodne zakazana je edukacija o craft pivu agilnih splitskog Lab Split – Uz edukacije, održavat će se natjecanja polaznika ugostiteljskih škola.

ŠKMER/Gastrobajter