Rogoznica: stari ribarski pjati uz samoniklu mišancu…priča i recepti

Stara je dalmatinska izreka “U Rogoznicu po ribu”, a u Atrium po rogozničku gastronomsku priču. Taj restoran vode bračni par Marija i Mario Pavić, Sinjani koji poptuno žive gastronomiju ovog kraja. Kako bi predstavili autohtone namirnice Rogozice pripremiti će vam paštetu od ugora u kombinaciji s crnim kruhom sa sipom. Za toplo predjelo poslužiti su orzo sa sušenim rajčicama, tikvicama i škampima, a kao glavno jelo filete od tune i sabljarke s gradela uz mišancu.

  • Rogoznica je uz Tribunj, glavna iskrcajna luka za koće. Ovdje je obilje sitne plave ribe, poput gavuna i srdele, a bude i dobrih ulova tune i palamide. Na koćama se uvijek nađe mola, trlja, ugora, kozica, škampi i lignji koji čine živu gastronomsku ponudu Rogoznice. Želimo naše goste upoznati s paštetom od ugora koja se nažalost vrlo rijetko sprema, jer ga se uglavnom drži ribom za brudet. Tunu i sabljarki znamo služiti smo uz mišancu maslačka, tušat, grdulje, divljeg luka i suška,a tome doapdati malo domaće blitve i slanutka koji smo prethodno je zapržili na ljutiki i maslinovim uljem rogozničkog kraja – kazao je Mario Pavić iz Atriuma.

PAŠTETA OD UGORA (Atrium, Rogoznica)

 

SASTOJCI: 1 KG UGORA, 4 KISELA KRASTAVCA, 50 G KAPARA, 10 DAG MAJONEZE, 10 DAG MASLACA, SOL, PAPAR, 2 MRKVE, LUK, POLA VEZICE CELERA, 4 REŽNJA ČEŠNJAKA,PRIPREMA: Ugora dobro očistite i isperite, te ga stavite kuhati u vodi uz dodatak kapule, mrkve, češnjaka i malo celera. Kada se skuha, izvadite ga i prohladite na pladnju. Nakon što se ohladi, odvojite rep i bacite ga jer ima puno kosti. U blenderu usitnite kisele krastavce te kapare, pa dodajte majonezu, maslac koji je malo odstajao na sobnoj temperaturi i začine po želji. Sve kratko izmiksajte, te pustite da odstoji najmanje pola sata u hladnjaku dok se začini prožmu. Servirajte s kruhom od sipe.

 

CRNI KRUH SA SIPOM (Atrium, Rogoznica)

SASTOJCI: 1 KG BRAŠNO TIP 850 , KVASAC 1 KOCKICA, 1 DCL MLIJEKA, ČAJNA ŽLIČICA ŠEĆERA, 1 ČAJNA ŽLIČICA CRNILA SIPE, 20 DAG SIPA, SOL, 1 DCL MASLINOVOG ULJA

PRIPREMA: U zdjeli prosijte brašno, posolite, a u sredinu stavite kvasac, koji ste prethodno namakali u mlijeku s malo šećera da se razradi. Stavite u tijesto maslinovo ulje i crnilo sipe, te na kraju na kockice narezanu sipu, koju ste prethodno skuhali i ogulili joj kožu. Umijesite kruh i kada se tijesto digne, stavite ga u pleh za pečenje i pecite 45 min na 200 °C.

Mak Jovanović/https://www.gastrobajter.com/