Dalmatinski pjat

oživljavanje tradicionalnih dalmatinskih receptura i jela

Prvi Dani Dalmatinske pancete i vina u Runovićima najavljuju skoru zaštitu geografskog podrijetla delicije koju radi 20-ak proizvođača

Općina Runovići u Imotskoj krajini ovog je vikenda bila domaćin nove manifestacije posvećene tradicionalnim okusima toga kraja - "Dani Dalmatinske ...
Pročitaj Više

NAMIRNICE IZ KRUGA OD 60 KILOMETARA: Mala goveda i kaštradina Zabiokovlja, domaće povrće i perad Sinjskog polja…

Oživljavanje seoskih gospodarstava, povratak uzgoju autohtonih vrsta, kao i drevni načini sušenja mesa iz dana u dan koji osnažuju gastronomsku ...
Pročitaj Više

BRAČKA IZVORNA JELA OD JANJETINE: Vitalac, na špicu i butalac (+ recept)

Diče se Bračani se svojom janjetinom da ima poseban okus jer hrani se autohtonim biljem bogatim morskom solju. Sir od ...
Pročitaj Više

VIŠKA POGAČA: Siromaško jelo nastalo na tradiciji soljenja ribe

Poznato je da su Komižani još u 16. stoljeću izvozili slanu ribu u Napuljsko kraljevsko,Veneciju i Grčku, a na prelasku ...
Pročitaj Više

POLPETE: Specijalitet dalmatinskih trpeza koji ima svoje inačice diljem svijeta

Jedna priča kaže da su polpete (polpette) u dalmatinsku gastronomiju stigle iz Italije, jer i samo ime dolazi od talijanskog ...
Pročitaj Više

ORZO: Drevna žitarica koja se vraća na dalmatinske pjate

Sijao se orzo ili ječam još u starom Egiptu i Mezopotamiji, a Sumerani su tu drevnu i zdravu žitaricu koristili ...
Pročitaj Više

Rogoznica: stari ribarski pjati uz samoniklu mišancu…priča i recepti

Stara je dalmatinska izreka “U Rogoznicu po ribu”, a u Atrium po rogozničku gastronomsku priču. Taj restoran vode bračni par ...
Pročitaj Više

KORČULANSKA KUHINJA: Žrnovski makarun – tjestenina koja se radi oko žice

U ŠKMER-ovoj radionici otočke kuhinje – Okusi Korčule podsjetili smo se kako se radi drevni specijalitet koji se veže uz ...
Pročitaj Više

KAŠTRADINA: Meso dalmatinskih dimljenih škopaca spasilo je Venecijance za velike kuge

Autohtono je, snažno zimsko jelo Dalmacije, Like, južnih dijelova Bosne i Hercegovine. Zabilježeno je da se kaštradina spremala na trpezama ...
Pročitaj Više

HRAPOĆUŠA: Kamena torta mjesta Dol koja se stotinama godina pravi za slavlja

Bračka kuhinja raznolika, dijelom je i neobična, a zahvaljujući domaćim namirnicama s otočkih polja i vrleti gotovo neovisna od kopna ...
Pročitaj Više