Ambasadori

Ambasadori ŠKMER- a za razdoblje 2016-2020 sa zadaćom promocije aktivnosti i Bisera mora kao najvažnije manifestacije.

René van Sevenant

René van Sevenant

Francuska/France

Kuhanje između znanosti, ljubavi i francuske tradicije u najkraćim crtama opis je onog što je misija René Van Sevenanta, ŠKMER-ovog ambasadora za Francusku. Od početka rujna ovaj renomirani profesor kuharstva, autor i koautor niza kulinarskih udžbenika je u mirovini, no, kako, kaže nema namjeru stati podučavati i širiti horizonte o kuhinji svoje zemlje.

“Kuhanje sam krenuo učiti od oca moje bivše supruge u njegovom restoranu. Naime,u 26. godini života sam odlučio sebi postaviti nove izazove i napustiti svoje zvanje kemijskog inženjera. Preuzeo sam posao od punca te na bolji način od prijašnjeg krenuo koristiti svoje vještine i mogućnosti kako bih stvarao ljudima užitak. Ugostiteljstvo je odavno bilo upisano u povijest moje obitelji; roditelji, bake i djedovi nekad su bili vlasnici restorana, a kuharstvo specijalnost moje majke. Ono me oblikovalo od djetinjstva, utisnulo se u mene da sam od malih nogu znao prepoznati okuse i kvalitetu sastojaka. Također, moje je kuharstvo nastajalo i na utjecajima Auguste Escoffiera, autora “Kulinarskog vodiča” (1903) i drugih znalaca francuske kuhinje” – ispričao je Van Sevenant.

Podnio je tada ostavku na mjestu komercijalnog tehničkog inženjera znanstvene opreme, upravo kad mu je u tvrtki u kojoj je radio ponuđen položaj voditelja za Provansu, Alpe i Azurnu obalu. No, prevladala je želja da se vrati obiteljskim korijenima, da povrati izgubljeno vrijeme van kuhinje.

Kako bi bio prihvaćen od strane kolega, stekao je diplomu Francuske nacionalne kuhinje u roku šest mjeseci, dobivši tako stručnu potvrdu iz klasičnog kulinarstva.

“Zatim sam počeo učiti razne koncepte ugostiteljstva; od obiteljske gostionice, pariških pivovara, do visokokategornika poput hotela Richmond u Engleskoj i luksuznog hotela Bristol u Parizu, uz neprestanu razmjenu znanja s kolegama, učiteljima gastronomije” – naveo je Van Sevenant.

Nadahnuo se predvodnicima “nouvelle cuisine” krajem 1970-ih godina. Uzori su mi bili Michel Guerard, Alain Senderen, Gérard Vié, Emile Jung, Freddy Girardet, Paul Louis Messonnier, Dominique Nahmias kao i njihovi prethodnici koji su potakli taj uzlet francuske kuhinje. Također, napredovanju u ovom poslu privlačilo me je zadovoljstvo da mogu drugima priuštiti sreću, a isto tako tu je i taština, jer sam htio dokazati se kao najbolji” – rekao je.

Nedavno je završio dugu karijeru profesora kuhanja u Ugostiteljskoj školi “Emilie du Chatelet” u Serrisu u okolici Pariza. No, planova ima i dalje.

“Novi sam umirovljenik francuskog Ministarstva obrazovanja, zapravo od prvog rujna 2018. godine. Završio sam karijeru profesora u Serrisu, ali namjeravam i dalje prenositi ljubav prema dobrim okusima djeci kroz razigrane animacije u osnovnim školama, a istovremeno nastavljam graditi bogatu francusku kulinarsku tradiciju. Jedan od mojih trenutnih projekata je i podučavanje kuhanja za odrasle u Marne la Vallée. Zadovoljstvo mi je prenositi moju strast. Volim biti kreativan, iznenađivati tehnikama stvaranja jela i tako doživljaj kuhanja dovesti na emotivnu razinu” – istaknuo je René .

Kaže kako treba pomno pratiti proizvode, materijale i nova kuharska znanja koja se redovito pojavljuju, a kuharstvo doživljavati kao svojevrsnu alkemiju koja od kuhara traži vrhunsku tehniku, ali poznavanje i kontrolu pet ljudskih osjetila.

“Kuhanje je izvrstan prikaz nastajanja reda iz kaosa. Svi oni, koji iskreno kuhaju, poznaju onaj veličanstveni trenutak kad nekome pružimo senzacionalni okus i mi se sami osjećamo božanski, a istovremeno smo i ponizna karika u lancu ljubavi, dijeljenja i zajedništva” – kazao je Van Sevenant.

U ŠKMER je stigao na poziv Alme Harašić Bremec, voditeljice Kuharske akademije, i Željka Nevena Bremeca, predsjednika udruge. Upoznali su se tijekom njihova boravka u Francuskoj.

“Moj prijatelj i kolega Vladimir Vladić, profesor “posluživanja”, predstavio mi ih je tijekom njihovog boravka Parizu i posjeta Ugostiteljskoj školi u Serrisu. Pozvali su me zatim da u svojstvu promatrača dođem na Biser mora 2017. na Brač, a iduće godine sam tamo stigao sa svojim učenicima na natjecanje. Uveden sam kao član ŠKMER-a i postao ambasador udruge za Francusku. Kroz tu titulu nastavljam i suradnju s ŠKMER-om, kao i s učenicima Ugostiteljske škole u Serrisu pod vodstvom prof. Vladića” – poručio je René Van Sevenant.

U ŠKMER je stigao na poziv Alme Harašić Bremec, voditeljice Kuharske akademije, i Željka Nevena Bremeca, predsjednika udruge. Upoznali su se tijekom njihova boravka u Francuskoj.

“Moj prijatelj i kolega Vladimir Vladić, profesor “posluživanja”, predstavio mi ih je tijekom njihovog boravka Parizu i posjeta Ugostiteljskoj školi u Serrisu. Pozvali su me zatim da u svojstvu promatrača dođem na Biser mora 2017. na Brač, a iduće godine sam tamo stigao sa svojim učenicima na natjecanje. Uveden sam kao član ŠKMER-a i postao ambasador udruge za Francusku. Kroz tu titulu nastavljam i suradnju s ŠKMER-om, kao i s učenicima Ugostiteljske škole u Serrisu pod vodstvom prof. Vladića” – poručio je René Van Sevenant.

Guido Debono

Guido Debono

Malta/Malta

Guido Debono, predsjednik Udruženja kuhara Malte sa skoro desetogodišnjim stažom, ove je godine prvi put stigao na Biser mora i to u svojstvu kulinarskog suca, a otišao je s Brača kao drag prijatelj i ŠKMER-ov ambasador za Maltu. Iza Debona je zavidna karijera u malteškim hotelima gdje je počeo raditi kao kuhar za umake još kao devetnaestogodišnjak 1968. godine po završetku školovanja na Catering Collegu, prvoj sustavnoj edukaciji za chefove te otočke države. Od tada brzo je napredovao do šefa kuhinja prestižnih hotelskih kuća (Ramla Bay Hotel, Verdala Hotel, Seabank Hotel), a sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća bio je zadužen i za okuse Round Hill Hotela na Jamajci. Desetljeće kasnije vodio je i kuhinju restorana Ta’Frenc na Gozu, poznatog širom svijeta po autentičnim okusima i vinskim listama na kojima se nalaze i vina tog drugog po veličini malteškog otoka. Od 1999.-2009. godine Guido Debono obnašao je dužnost predsjednika Malta and Cookery and food Association, organizacije koja je stoji iza brojnih festivala hrane i kulinarskih edukacija te države s niti pola milijuna stanovnika, a nalazi se u srcu Mediterana, pa tako u gastronomiji baštini sjeverno-afričke, talijanske i španjolske utjecaje. Potom je Debono prešao za prvog predsjednika Malta Chefs Society, a tu dužnost obnaša i danas. Nakon Bisera Mora, Debono nam se pridružio s drugim svjetskim chefovima na krstarenju jedrenjakom srednjodalmatinskim otocima koje su organizirale ovdašnje turističke zajednice u cilju promoviranja domaćih destinacija. Kako u posljednje vrijeme Debono se bavi i slikanjem, a ne samo kuhačom i kulinarskim natjecanjima, stigao je naslikati i sliku inspiriran Dalmacijom.

“Ne može se zaboraviti prijateljstvo i gostoljubivost kojima ste mi okružili za boravka u Hrvatskoj. Preporučujem svojim prijateljima neka posjete vašu zemlju, jer sam siguran da će im se svidjeti nebrojene mogućnosti koje nudite za odmor. Mene su posjeti Braču i tamošnji prizori inspirirali da se uhvatim i kista” – kazao je ovaj malteški nagrađivani master chef koji sudi na kulinarskim natjecanjima diljem svijeta od 2000. godine.

Stevo Karapandža

Stevo Karapandža

Kvarner i Istra, Hrvatska / Kvarner and Istria, Croatia
Branko Ognjenović

Branko Ognjenović

Središnja Hrvatska / Central Croatia
Goran Staničić

Goran Staničić

Makarsko primorje / Makarska Riviera
Iztok Legat

Iztok Legat

Slovenija / Slovenia
Vuksan Mitrović

Vuksan Mitrović

Crna Gora / Montenegro
Zoran Krsteski

Zoran Krsteski

Makedonija / Macedonia
Nenad Živanović

Nenad Živanović

Srbija /Serbia
Hamid Hadžić

Hamid Hadžić

Bosna i Hercegovina / Bosnia and Herzegovina
Anna Gasanova

Anna Gasanova

Ukrajina / Ukraine
Emrah Koksal Sezgin

Emrah Koksal Sezgin

Turska / Turkey
Sokol Prenga

Sokol Prenga

Albanija / Albania
Anil Grover

Anil Grover

Indija / India
Alan Payen

Alan Payen

Mauricijus / Mauritius
Marc Pavel

Marc Pavel

Italija / Italy
Nikolay  Baratov

Nikolay Baratov

Ruska Federacija / Russian Federation
Roman David Tauber

Roman David Tauber

Poljska / Poland
Josip Carević

Josip Carević

Austrija /Austria
Maria Shramko

Maria Shramko

Island / Iceland
Gary Filbey

Gary Filbey

Ujedinjeno Kraljevstvo / United Kingdom
Aggelos Ypokamisas

Aggelos Ypokamisas

Grčka / Greece