Ambasadori

Ambasadori ŠKMER- a za razdoblje 2016-2020 sa zadaćom promocije aktivnosti i Bisera mora kao najvažnije manifestacije.

René van Sevenant

René van Sevenant

Francuska/France
Guido Debono

Guido Debono

Malta/Malta

Guido Debono, predsjednik Udruženja kuhara Malte sa skoro desetogodišnjim stažom, ove je godine prvi put stigao na Biser mora i to u svojstvu kulinarskog suca, a otišao je s Brača kao drag prijatelj i ŠKMER-ov ambasador za Maltu. Iza Debona je zavidna karijera u malteškim hotelima gdje je počeo raditi kao kuhar za umake još kao devetnaestogodišnjak 1968. godine po završetku školovanja na Catering Collegu, prvoj sustavnoj edukaciji za chefove te otočke države. Od tada brzo je napredovao do šefa kuhinja prestižnih hotelskih kuća (Ramla Bay Hotel, Verdala Hotel, Seabank Hotel), a sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća bio je zadužen i za okuse Round Hill Hotela na Jamajci. Desetljeće kasnije vodio je i kuhinju restorana Ta’Frenc na Gozu, poznatog širom svijeta po autentičnim okusima i vinskim listama na kojima se nalaze i vina tog drugog po veličini malteškog otoka. Od 1999.-2009. godine Guido Debono obnašao je dužnost predsjednika Malta and Cookery and food Association, organizacije koja je stoji iza brojnih festivala hrane i kulinarskih edukacija te države s niti pola milijuna stanovnika, a nalazi se u srcu Mediterana, pa tako u gastronomiji baštini sjeverno-afričke, talijanske i španjolske utjecaje. Potom je Debono prešao za prvog predsjednika Malta Chefs Society, a tu dužnost obnaša i danas. Nakon Bisera Mora, Debono nam se pridružio s drugim svjetskim chefovima na krstarenju jedrenjakom srednjodalmatinskim otocima koje su organizirale ovdašnje turističke zajednice u cilju promoviranja domaćih destinacija. Kako u posljednje vrijeme Debono se bavi i slikanjem, a ne samo kuhačom i kulinarskim natjecanjima, stigao je naslikati i sliku inspiriran Dalmacijom.

“Ne može se zaboraviti prijateljstvo i gostoljubivost kojima ste mi okružili za boravka u Hrvatskoj. Preporučujem svojim prijateljima neka posjete vašu zemlju, jer sam siguran da će im se svidjeti nebrojene mogućnosti koje nudite za odmor. Mene su posjeti Braču i tamošnji prizori inspirirali da se uhvatim i kista” – kazao je ovaj malteški nagrađivani master chef koji sudi na kulinarskim natjecanjima diljem svijeta od 2000. godine.

Stevo Karapandža

Stevo Karapandža

Kvarner i Istra, Hrvatska / Kvarner and Istria, Croatia
Branko Ognjenović

Branko Ognjenović

Središnja Hrvatska / Central Croatia
Goran Staničić

Goran Staničić

Makarsko primorje / Makarska Riviera
Iztok Legat

Iztok Legat

Slovenija / Slovenia
Vuksan Mitrović

Vuksan Mitrović

Crna Gora / Montenegro
Zoran Krsteski

Zoran Krsteski

Makedonija / Macedonia
Nenad Živanović

Nenad Živanović

Srbija /Serbia
Hamid Hadžić

Hamid Hadžić

Bosna i Hercegovina / Bosnia and Herzegovina
Anna Gasanova

Anna Gasanova

Ukrajina / Ukraine
Emrah Koksal Sezgin

Emrah Koksal Sezgin

Turska / Turkey
Sokol Prenga

Sokol Prenga

Albanija / Albania
Anil Grover

Anil Grover

Indija / India
Alan Payen

Alan Payen

Mauricijus / Mauritius
Marc Pavel

Marc Pavel

Italija / Italy
Nikolay  Baratov

Nikolay Baratov

Ruska Federacija / Russian Federation
Roman David Tauber

Roman David Tauber

Poljska / Poland
Josip Carević

Josip Carević

Austrija /Austria
Maria Shramko

Maria Shramko

Island / Iceland
Gary Filbey

Gary Filbey

Ujedinjeno Kraljevstvo / United Kingdom
Aggelos Ypokamisas

Aggelos Ypokamisas

Grčka / Greece